Национален ден на най-популярната пица в света
Национален ден на най-популярната пица в света / Thinkstock/Getty Images

Независимо дали предпочитате пица с тънка кора или с дебела, с месо или без, днес е празникът на най-популярната пица в света - тази със сирене.

Знаете ли, че в днешно време САЩ ядат около 350 парчета пица в секунда, а у нас по около 50?

А през 1800 година повечето италианци смятали пицата за селско ястие. Това се променило, когато един пекар на име Рафаеле Еспозито създава пица Маргарита" за посещение на кралски особи. Царят и царицата били очаровани от цветовете на италианското знаме, представено от сирене моцарела, червен доматен сос и зелен босилек. Така пицата се превърнала в мода за една нощ, ори това в цялата страна. Въпреки че на много места си приписват изобретението „Пица", най-популярно е твърдението, че произходът е от Неапол, Италия.

Днес има стотици различни видове пица и гарнитури към нея, но всички те произхождат от класическата пица със сирене.

Пиците със сирене обхващат няколко разновидности и видове сирена, които са проектирани и произведени за използване конкретно върху тестото, посочват от foodpanda. Такова например е сиренето моцарела. Другите най-популярни са проволоне, чедър, пармезан и ементал.

За да бъде подходящо сиренето, то трябва да има специални свойства на топене, разтегливост и съдържание на мазнини и влага. През 2012 година е изчислено, че годишно производството на пица със сирене възлиза на 200 милиона евро за Европа, а търсенето на пица със сирене се увеличава с 8% годишно.