/ iStock/Getty Images
Мнозина си спомнят детството с игрите навън, но финландски учени установиха, че активността ни започва рязко да спада още от 7-годишна възраст, съобщи в. "Дейли мейл".

Децата стават по-мързеливи, когато тръгнат на училище, независимо дали преди това са били активни.

Мързелът е заразен, вижте как се „заразяваме“

През пубертета те са най-склонни да се откажат от спорта, който толкова са харесвали преди това.

Мързелът е признак за интелигентност

Изследването е направено от екип на университета в Юваскюля. Специалистите призоваха да има повече спортни клубове за деца, за да се насърчава активният начин на живот.

"Тъй като физическата активност се стабилизира с възрастта и липсата на движение е по-разпространеното поведение, трябва да се насочим към малките деца, преди техните навици да станат постоянни", каза ръководителят на изследването Ириня Лоунасало. - Родителите могат да повлияят на децата да спортуват и затова те трябва да получават подкрепа за това".

Мързелът не мъчи, а мори

Британските здравни власти препоръчват за децата на възраст от пет до 18 години поне час физическа активност дневно, като каране на колело, тичане или спорт. Освен това е добре три пъти седмично да правят упражнения за засилване на мускулите и костите, като скачане. 4/5 от тийнейджърите обаче не се движат толкова.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук