Артемис
Артемис / БТА
Дългоочакваното изстрелване на мисията "Артемис 1" ("Артемида 1") на НАСА в края на миналата година попадна в новинарските заглавия по целия свят, тъй като САЩ се готвят за връщането на хора на Луната след 10-годишно забавяне на програмата, предаде ЮПИ.

Астрофилите, които наблюдават програмата "Артемис", имат големи очаквания за НАСА, въпреки че космическата агенция е подложена на критики заради забавянето й и нарастващия бюджет.

През май миналата година ръководителят на НАСА Бил Нелсън каза, че трябва да бъдат "брутално реалистични" по отношение на бавния напредък в програмата, докато разглеждаше искането за бюджет от администрацията на президента Джо Байдън, предвиждащ 24,8 милиарда долара за космическата агенция.

През ноември 2021 г. Службата на генералния инспектор на НАСА публикува доклад с изчисления, че програмата "Артемис" ще струва близо 93 милиарда долара до 2025 г., като първите четири полета се оценяват на около 4,1 милиарда долара всеки.

Въпреки това Амит Кшатрия, помощник заместник-ръководител на НАСА по изследователските системи, каза за ЮПИ, че се очаква да бъдат постигнат много важни етапи в програмата "Артемис" през 2023 г., включително подготовка за мисията "Артемис 2" и определяне на екипажа.

Представителят на НАСА допълни, че макар мисията "Артемис 2" да не се очаква да бъде изстреляна поне до 2024 г., космическата агенция ще извършва значителна работа в областта на космическите изследвания през цялата следваща година, включително тестване на капсулата "Орион" и анализ на данните от мисията "Артемис 1".

"Когато ме питат дали съм тъжен, че няма да летим още няколко години, отговарям, че не мислим за графика. Мислим за безопасността на космическия кораб", казва Кшатрия.

"Самият полет на "Артемис 2" ще бъде невероятен. Цялата работа, която ще свършим през следващите една и половина до две години, ще гарантира това", допълва той.

Кшатрия отбелязва, че програмата "Артемис" "не е само тези полети" и като цяло е насочена към устойчиво изследване на Луната.
По думите му всеки компонент, който е бил използван в първата мисия "Артемис", по същество ще бъде същият и за бъдещите, с няколко изключения.

Кшатрия казва, че най-добрият начин да се мисли за мисиите "Артемис 1" и "Артемис 2" е като за "двойка полети" - първият за тестване на системата Ес Ел Ес (Спейс Лонч Систъм, SLS), за да се гарантира, че тя е безопасна, а вторият за интегриране на екипажа в нея.
Той допълва, че космическият кораб "Орион", който се завърна на Земята след приключването на 26-дневната мисия "Артемис 1" на 11 декември, е транспортиран обратно в космическия център "Кенеди" във Флорида.

Предстои НАСА да извърши подробен анализ на превозното средство - по-специално на топлинния щит, който Кшатрия определя като най-важния елемент на космическата програма. Главното е да се гарантира, че той ще запази целостта си след повторното навлизане в земната атмосфера.
Представителят на НАСА казва още, че предварителните данни от мисията показват, че ракетата-носител "всъщност е свършила наистина добра работа, като е извела "Орион" на правилната орбита".

Сред очакваните събития е определянето на екипажа за втората мисия "Артемис". Според Кшатрия космическите ентусиасти, които следят прогреса на програмата, ще бъдат изключително развълнувани, когато НАСА обяви имената на избраните астронавти. 

Междувременно Амит Кшатрия окуражава обществеността да следи през 2023 г. напредъка на НАСА в областта на роботиката, който ще играе важна роля в бъдещето на програмата "Артемис". 

"Разликата между "Артемис" и "Аполо" и други програми е, че ние се стремим към трайно присъствие на повърхността на Луната, за да се научим да живеем устойчиво извън влиянието на Земята, а няма да овладеем това само като летим с "Орион". Ще го научим и чрез роботизирани изследвания. Това, което ще видите през 2023 г., е инвестицията на агенцията в роботизирани изследователи, спускаеми апарати и роувъри, които направихме по различна програма", казва той. 

Кшатрия допълва, че основната цел на тези мисии ще бъде да се определи съставът на лунната повърхност, тъй като НАСА се подготвя за устойчива човешка среда на Луната.

"Гейтуей" е името на лунната база, която американската космическа агенция очаква да изгради на лунната повърхност. Мисията "Капстоун" помага на НАСА да потвърди разбирането си за гравитационното поле на Луната и "други странности".

Като част от друга мисия през 2023 г. НАСА ще кацне и ще върне на Земята материал от астероид, който ще помогне на учените да разберат какви ресурси може да има на Луната, както и какви липсват. Мисията "ОСИРИС-РЕКС" стартира през септември 2016 г. и се очаква да се завърне на 24 септември.

Представителят на НАСА отбелязва още, че напредъкът на компании като "Спейс Екс" също ще подпомогне програмата "Артемис" през 2023 г.
Елена Христова/БТА