Суматохата около "Оскар"-ите поутихна и дойде времето за равносметки. За първи път в своята 95-годишна история американската Академия за кинематографично изкуство и наука присъди наградата си за главна женска роля на азиатка. Мишел Йео - несбъднатата балерина, жената, която срита голямата екшън звезда на Азия Джеки Чан, момиче на Бонд, бойната любимка на Куентин Тарантино, прие лелеяната статуетка на сцената на театър "Долби" в Лос Анджелис. Наградата беше присъдена на Йео за ролята на Евелин Уанг - китайска имигрантка от първо поколение и собственичка на пералня, около която се върти абсурдната мултивселена на отличения с "Оскар" "Всичко навсякъде наведнъж". 

Подобно на героинята си във филма Мишел Йео се превръща в неудържима сила. 

Родената в Малайзия Йео вече записа името си в оскаровата история, ставайки първата идентифицирала се като азиатка актриса с номинация за "Оскар" за главна женска роля. Мърл Оберон, която е родена в Индия и е номинирана през 1935 г. за "Тъмният ангел", крие своя произход.

Големият победител: „Всичко навсякъде наведнъж” спечели „Оскар” за най-добър филм (СНИМКИ)

Отличието на Мишел Йео идва 85 години след като Луиз Райнър, бяла актриса, слага "жълто лице", за да играе китайска селянка в "Добрата земя", за което печели "Оскар" за главна женска роля през 1938 г. Двадесет години по-късно японката Мийоши Умеки става първата азиатка с награда на американската киноакадемия за най-добра поддържаща актриса за изпълнението си в драмата "Сайонара" с Марлон Брандо. 

Шестдесетгодишната Мишел Йео, която навремето едва ли е  мислила, че ще се разхожда по червения килим, днес е една от най-влиятелните и търсени азиатски актриси в Холивуд.

"Тийнейджърите ще се приближат към мен в супермаркета и ще кажат: "Ти си готина! Можем ли да се снимаме с теб? Външно се усмихвам и казвам: "Разбира се! Но вътрешно размахвам юмрук и крещя: "Да! Най-накрая! Аз съм готина!", сподели преди време Мишел Йео за "Лос Анджелис таймс". 

Йео никога не е мечтала да бъде холивудска звезда, желанието й е да бъде балерина. Родена в малайзийския град Ипох в заможно семейство, Мишел учи балет в Лондон, когато травма на гръбначния стълб слага край на мечтите й.

Майка й Джанет Йео, която възнамерява да я превърне в знаменитост, я записва на конкурса "Мис Малайзия" през 1983 г. За нейна изненада Мишел получава короната. "Мисля, че съдиите са били слепи", шегува се тя в интервю за "Таун енд кънтри".  

Въпреки че не печели "Мис Вселена", Мишел Йео е забелязана и е наета да участва в телевизионна реклама заедно с голямата екшън звезда на Азия и майстор на бойните изкуства Джеки Чан - работа, която поставя началото на бързото й издигане към славата. На въпрос дали Чан (носител на почетен "Оскар") смята, че мястото на жените е в кухнята, Йео отговаря: "Да, той го правеше. Докато не му сритах задните части". Двамата си партнират в хонконгската екшън комедия "Полицейска история 3: Супер ченге", която през 1992 г. бележи завръщането към киното на Мишел след брака и развода й с бизнесмена Диксън Пун. 

Съчетавайки танцовите си умения с интензивен тренировъчен режим, през 80-те години на миналия век, преди да се омъжи през 1987 г., Мишел Йео се снима в хонконгски екшън филми като "Да, госпожо", "Кралски воини", "Великолепни воини", "Героичното трио". Тя е сред малкото актьори, които сами правят каскадите си.

Международната слави й носи ролята на момиче на Бонд във филма "Винаги ще утре" (1997), в който Мишел Йео си партнира с Пиърс Броснан като агент 007. Впечатлен от отдадеността и уменията й, Броснан я нарича "женски Джеймс Бонд".

Изпълнението й впечатлява и култовия режисьор Куентин Тарантино, един от най-верните й фенове. Запитан защо не е избрал Мишел Йео за филма си "Убий Бил", Тарантино отговаря: "Кой би повярвал тогава, че Ума Търман може да ти срита задните части?"

И макар екранните битки да й се отдават с лекота, Йео води трудна битка в Холивуд на възрастова и расова основа. В речта си на наградите "Златен глобус", след като спечели приза за най-добра актриса в комедия или мюзикъл, тя сподели, че са били необходими 40 години, преди най-накрая да получи признание като водеща актриса. 

"Спомням си, когато за първи път дойдох в Холивуд. Беше като сбъдната мечта, докато не ми заявиха: "Ти си от малцинствата", а аз си помислих: "Не, това не е възможно". Някой тогава ми каза с изненада: "Ти говориш английски!" А аз отвърнах: "Да, полетът дотук беше 13 часа, така че се научих".  

След като все пак успява да пробие в Меката на киното, за Мишел Йео следват успешни и ласкаво оценени от критиката роли в продукции като отличения с "Оскар" за най-добър филм "Тигър и дракон", "Мемоарите на една гейша", "Луди богати азиатци". В наши дни, освен във "Всичко навсякъде наведнъж", може да се каже, че Йео е навсякъде - от спиноф на "Стар Трек" до киновселената на "Марвел". Следващата й голяма стъпка е в третия филм от поредицата касоразбивачи "Аватар". 

Когато за първи път прочита сценария на "Всичко навсякъде наведнъж", Мишел Йео решава, че това е "независим филм на стероиди". В крайна сметка тя е привлечена от възможността да даде гласност на майките и бабите имигранти, които остават незабелязани. Филмът също така е възможност за нея да се изяви в жанрове - драма, комедия, научна фантастика и фентъзи.

Анализаторите отбелязват, че актрисата е заслужила наградата на американската киноакадемия с изпълнение, което разчита толкова на нейните кунг-фу умения, колкото и на комичните и драматични й заложби.

"Дами, не позволявайте на никого да ви каже, че сте преминали разцвета си", каза 60-годишната Мишел Йео, получавайки статуетката си под бурните аплодисменти на гостите в театър "Долби". 

Йео посвети наградата на 84-годишната си майка, която проследи церемонията заедно с членове на семейството, министри и парламентаристи в Куала Лумпур, Малайзия. Джанет Йео не скри сълзите си, когато нейната "малка принцеса" стана първата азиатка с "Оскар" за главна женска роля. Щастливата майка похвали Мишел Йео като "интелигента, трудолюбива и предана" дъщеря, която е накарала родината си да се гордее с нея.

Йео надделя за отличието над Ана де Армас за "Блондинка", Андреа Райзбъро за "Лесли", Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман" и двукратната носителка на "Оскар" Кейт Бланшет, която през голяма част от наградния сезон беше смятана за фаворитка за ролята си в "Тар".

"Номинираните бяха наистина силни, но ние не се съмнявахме. Непрекъснато й повтаряхме, че ще спечели, и че ще застане на сцената със златния човек. Невероятно сме горди. Надяваме се, че тя ще продължи да чупи рекорди и да печели още награди", казаха племенниците й Вики и Келвин Йео. 

Присъствалите на специалната прожекция в Куала Лумпур членове на парламента благодариха на Мишел Йео, че е проправила пътя за азиатските и малайзиските жени и я похвалиха като икона на издръжливостта и упоритостта.
Елена Христова, БТА