Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Аквариумът "Стайнхарт" в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години, откакто един от обитателите му - двойнодишащата риба Матусал живее в него, съобщи Лайв сайънс.

Странни риби живеят в падината Атакама в Тихия океан (ВИДЕО)
 
Матусал е дълга 1,2 м. Тя пристига в аквариума от Австралия през 1938 година. Тогава вече е с размерите на възрастен екземпляр. Затова специалистите изчисляват, че е на 85 до 90 години. Това я прави най-възрастната риба, живееща в плен.
Възрастта на Матусал, наречена толкова уместно на библейския патриарх, живял 969 години, обаче не е най-забележителната ѝ характеристика. Тя е представител на един от само шестте съществуващи вида двойнодишащи риби от класа Саркоптериги.

Учени откриха риба без лице (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Тази древна група сладководни риби съществува от около 400 милиона години. Те имат уникален мехур, който не само контролира способността им да изплуват, но и функционира като примитивен бял дроб.
Матусал прилича на войнствено животно, но всъщност е доста любвеобилна и обича да я галят по корема и главата. Според гледача ѝ Ян тя е като "подводно кученце". 

Рибите притежават идентичност
 
Освен в Австралия двойнодишащи риби живеят и в Африка и Южна Америка, но са по-различни. Те могат да се заравят в кал и да оцеляват месеци, след като езерата им пресъхнат в сухия сезон. Понякога използват четирите си перки, за да стигнат с "ходене" до друг воден басейн.
 
Австралийските двойнодишащи риби са защитен вид.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА