риби зебри
риби зебри / Thinkstock/Getty Images
Американски учени откриха уникален механизъм за възстановяване на гръбначния стълб у риби зебри, предаде Франс прес. Това вероятно ще допринесе да се опознаят по-добре уврежданията на междупрешленните дискове у хората с възрастта.

Механизмът защитава вакуолите - съдържащи течност клетъчни органели, в нотохордата - хрущялна структура, която се среща у някои видове в ембрионен стадий и изчезва при по-нататъшното им развитие.
 
Учени откриха риба без лице (СНИМКИ/ВИДЕО)

При рибата зебра този възстановителен механизъм защитава гръбначния й стълб от стреса, когато започва да плува.

Изчезването на въпросните клетъчни органели с възрастта е вероятната причина за дегенерацията на междупрешленните дискове у хората, която е отговорна за появата на дископатия, поясниха авторите на изследването.

Уловиха ужасяваща риба близо до АЕЦ "Фукушима" (СНИМКИ)
 
"Може да се смята, че същите механизми за възстановяване и регенерация съществуват и у човека в първите стадии от развитието му, но впоследствие изчезват - заяви ръководителят на изследването Мишел Баня от университета "Дюк" в Северна Каролина. - Трябва да опознаем този биологичен процес, за да създадем метод, който позволява регенерирането на слоя тъкани около междупрешленни дискове."

Тропически риби еволюират за живот на сушата

Тъй като ембрионите на риби зебри са с прозрачни тела, учените лесно открили дефекти в гръбначния стълб, които се дължат на загубата на вакуоли у генномодифицираните за целите на изследването екземпляри.
 
Рибите живеят в света на фантазиите си (ВИДЕО)

"Бяхме смаяни, защото наблюдавахме лезии по дължината на нотохордата, без това да попречи на формирането на нормален гръбначен стълб", отбелязаха учените. Те установили, че вакуолите се разкъсват и изпразват от съдържащата се в тях течност така, както това се случва с пълен с вода балон, който се е спукал. Няколко часа по-късно намиращи се в близост епителни клетки се разпространили върху останките от вакуола, за да формират нова.

Рибите вече мислят пластмасата за храна

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.
БТА