риба бодлиерка
риба бодлиерка / Thinkstock/Getty Images
Биолози откриха четири вида малки тропически риби бодлоперки, които водят "земноводен начин на живот" - делят времето си между водата и сушата, за да бягат от хищниците, съобщи Сайънс алърт.

Тези рибки живеят в тропическите води около Роротонга - най-големия от островите Кук в Южния Тихи океан. Това е едно от малкото места по света, където риби излизат на сушата за значими периоди от време.

Откриха кихаща маймуна и ходеща риба в Хималаите

Учените от университета на Нов Южен Уелс в Австралия са наблюдавали рибките, за да разберат какво ги подтиква да излизат на брега. Те плували в малки езерца сред скалите при отлив и когато водата се покачвала, се придвижвали към сушата. Макар и амфибии, те пак се нуждаели от вода, за да дишат. Когато скачали около скалите, поддържали хрилете си мокри с пръските вода.
 

Уловиха риба с човешки зъби и прякор „Лешникотрошачката" (ВИДЕО)

Малките бодлоперки имат много врагове във водата. Когато еволюционните биолози сравнили наличието на хищници спрямо прилива и отлива, те установили, че при прилив, когато рибите скачат по скалите, опасностите във водата са много повече. По скалите могат да ги нападнат птици, но те са по-малък проблем.

Уловиха ужасяваща риба близо до АЕЦ "Фукушима" (СНИМКИ)

Предишни изследвания показаха, че рибите еволюират за живот на сушата много по-често, отколкото хората предполагат. Да наблюдаваме такъв пълен еволюционен процес, е трудно. Изследването на австралийските учени обаче дава представа за екологическите предпоставки, които са накарали първите водни животни да изследват нова среда.
 
БТА