/ Thinkstock/Getty Images
Австралийска дълбоководна експедиция откри риба без муцуна в резервата, който започва от Северна Тасмания и стига до Централен Куинсланд, съобщи Синхуа.

Учените от австралийската Организация за научни и технически изследвания са проучили океанските дълбини на дълбочина до 4 км. Откритите от тях дълбоководни обитатели са много впечатляващи.

Уловиха ужасяваща риба близо до АЕЦ "Фукушима" (СНИМКИ)

"На видеокамера видяхме нещо като химера, което профуча - нещо много рядко в австралийски води“, каза д-р Брей от експедицията. „Видяхме риба с фоточувствителни пластини отгоре на главата, риби, които стоят на перките си с муцуна срещу течението".

Най-интересното откритие на учените е рибата без муцуна.
Съществуват данни, че подобно създание е улавяно и през 1870 г., но оттогава не е виждано. Рибата има ноздри и уста, но няма муцуна.

"Очевидно има очи някъде надълбоко, но те не се виждат", обясниха учените.
Ръководителят на експедицията Тим О'Хара каза, че данните от изследванията ще бъдат използвани и за проследяване на климатичните промени в района.

"На толкова голяма дълбочина налягането е смазващо . . . Няма светлина и е наистина студено. Температурите са около 1 градус Целзий“, обясни той.
Още интересни открития от животинския свят:

Австралиец улови риба с две усти (ВИДЕО)

Заснеха гигантско чудовище в исландска река (ВИДЕО)

Загадъчно морско създание изпълзя от водата на Тайванско пристанище (ВИДЕО)
БТА