Майкъл Дъглас
Майкъл Дъглас / Gulliver/Getty Images
Предпочитам да получа малка роля в добър филм, отколкото голяма роля в лош филм, казва холивудската звезда Майкъл Дъглас, който днес отбелязва своята 80-та годишнина. Той направи ретроспекция на кариерата по време на Фестивала на американското кино във френския град Довил, където в началото на този месец получи поредна почетна награда за цялостно творчество. Сред емблематичните роли на носителя на две отличия "Оскар" са в "Уолстрийт", "Първичен инстинкт", "Войната на семейство Роуз", "Фатално привличане". 

"55 години! Работиш усърдно върху неуспехите си, както и върху успехите - писателят пише с перо или с компютър, художникът рисува, музикантът свири на даден инструмент, а с филма имаш армия... Мисля, че успехите, които имам в кариерата си, идват от вярата ми в сценариите и от това, че не се притеснявам за ролята си", каза още Дъглас, цитиран от електронното издание на "Венити феър". 

Първородният син на актьорите Кърк Дъглас и Даяна Дил прави първите си стъпки в голямото кино през 1969 г. с роля в драмата Hail, Hero! на режисьора Дейвид Милър. За изпълнението си Майкъл Дъглас получава номинация за награда "Златен глобус" за изгряваща звезда.

Точно в зората на кариерата му в Холивуд, преди 55 години, на другия край на света - в Уелс, се ражда Катрин Зита-Джоунс, настояща съпруга на Майкъл Дъглас. Двамата киноактьори се появяват на този свят на една и съща дата - 25 септември. Той през 1944 г. в Брънзуик, щата Ню Джърси, а тя - през 1969 г. в Суонзи. 

Съдбата ги среща през 1998 г. в Довил, на кинофестивала, където холивудската звезда е за представянето на филма "Перфектно убийство", а Зита-Джоунс и Антонио Бандерас промотират "Маската на Зоро" - първата заснета в САЩ продукция, в която се снима уелската актриса. Дотогава тя участва в британски продукции и е известна в родината си, но в края на 90-те години тепърва прохожда в Холивуд. "Искам да бъда баща на децата ти", казал й Дъглас скоро след първата среща. "Останалото е история", отбелязва той пред "Венити феър". Семейството има две деца - син Дилън на 24 години и дъщеря Карис - на 20 г. От първия си брак Майкъл Дъглас е баща на още един син - Камерън, който е на 44 години.  

Кариерата в Холивуд не беше в плановете ми, казва актьорът в интервю за в. "Файненшъл таймс". "Вероятно това беше вродена враждебност. Разделени родители и всичко останало". Кърк Дъглас и Даяна Дил слагат край на отношенията си, когато първородният им син е малък и той отива да живее при майка си. Връзката с баща му обаче не прекъсва, а според Кърк Дъглас, придобил слава с ролята си на Спартак, синът му трябва да стои далеч от снимачните площадки. Майкъл обаче започва да играе, първо на сцената, след това в продукции за малкия екран и по-късно се снима във филми. 

Актьорът се изявява и като продуцент, а сред най-големите му постижения в тази сфера е "Полет над кукувиче гнездо" от 1975 г. Филмът печели пет награди "Оскар" през 1976 г., като става първата продукция, който получава отличията за най-добър филм, актьор, актриса, режисьор и сценарий след "Това се случи една нощ" през 1934 г. 

Майкъл Дъглас казва, че продължава да е изкушен от продуцентската работа. До момента има около 30 филма, които е продуцирал. "Обичам да продуцирам... На първо място, не ми се налага да се справям с притесненията около актьорската игра", казва той пред "Файненшъл таймс". Дъглас признава също, че в началото на кариерата си е изпитвал сценична треска. Приемал поведението на баща си за пример, който да следва в Холивуд. Кърк Дъглас почина на 103-годишна възраст през 2020 г. 

Майкъл и Катрин - звездните съпрузи, родени на една дата, но с 25 години разлика (СНИМКИ)

Катрин Зита-Джоунс, отличена от Американската академия за кинематографично изкуство и наука през 2003 г. за ролята си в "Чикаго", и Дългас, носител на две отличия "Оскар", успяват да съчетават киноангажиментите си със семейните задължения. И двамата активно работят като последното участие на актрисата е в сериала "Уензди" на Нетфликс, а съпругът й се снима в продукция, посветена на американския общественик Бенджамин Франклин на "Епъл тв плюс". 

Зита-Джоунс още от много малка започва да се появява на сцената в родината си, като играе основно в мюзикъли. Участва и в британски сериали в началото на кариерата си. В края на 90-те години на миналия век решава да покаже уменията си и в Холивуд. През 1998 г. се снима в "Маската на Зоро", донесъл й популярност по света. Съпругата на Майкъл Дъглас участва и в бродуейския мюзикъл "Малка нощна музика" през 2009 г., като за ролята си беше удостоена и с награда "Тони" - театралният еквивалент на "Оскар"-ите. В последните години актрисата, която е родом от Уелс, участва основно в сериали, продуцирани от стрийминг платформи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Славянова/БТА