Култовите социалистически марки
Култовите социалистически марки / netinfo

Обширен материал за “култовите” социалистически марки публикува руското електронно издание “Власти.нет”.

В материала се припомнят някои от най-характерните за страните от бившия социалистически блок стоки, чийто названия са станали известни далеч извън собствените им граници, както и опашките, на които са чакали хората от социалистическите страни, за да се сдобият с дадена стока от марка, призната в “соцлагера”.

Такива са били фотоапаратите “Практика” или източногерманската марка “Роботрон” за електронни пишещи машини и компютри.

В материала се споменават и няколко български стоки: джинси “Рила”, както и няколко марки цигари. Руснаците предпочитали да пушат родните марки – “Ява” и “Космос”, но ако пожелаели да се обгърнат в “задграничен” дим, то предпочитаната марка била българската “БТ”. По социалистическо време цената им е била 80 копейки – по-висока от тази на съветския “Космос”. Наред с “БТ”, българите са доставяли на руския пазар и цигари с марките “Шипка”, “Родопи”, “Опал”, “Стюардеса”, “Ту-134”.

Според авторите на материала – някои от тези марки и днес можело да бъдат намерени в руските магазини. Популярността на българските цигари в бившия СССР е поставена над тази на кубинските пури и тютюневи изделия, внасяни в страната.