Френски учени изчислиха, че в 250-милилитрова чаша светло пиво има до 1,5 милиона мехурчета, съобщи в. "Дейли мейл".
Специалистите от университета на Реймс-Шампан-Арден са изчислили количеството въглароден двуокис в светлото пиво с пет процента арлкохол, като са взели предвид миниатюрните пукнатини в стъклото, които улесняват образуването на мехурчета. Те са наливали бирата в наклонена чаша.
Най-забавните имена на бира (ВИДЕО)
Именно на мехурчетата се дължи пяната на бирата.
"Бирата е най-популярната алкохолна напитка на планетата, съществува от хилядолетия, а пяната и мехурчетата са много характерни за нея. Затова ни се стори важно да научим повече за образуването им", обясниха авторите на изследването Жерар-Лигер-Белер и Клара Силиндр. „Именно мехурчетата помагат аромата да достигне до носа".
10 причини да пием бира
Бирата се произвежда от четири съставки - зърно, хмел, вода и мая. Учените са работили със светло пиво, защото то образува повече пяна.
То се произвежда с процес на студена ферментация, при която захарите се преобразуват в алкохол и въглероден двуокис.
По време на опаковането се добавя още газ. Затова бутилките и кенчетата издават съскащ звук при отваряне.
Любопитни факти за бирата, които може би не знаете
Най-много мехурчета имат германските пшенични бири, защото допълнителната ферментация създава повече разтворен въглероден двуокис.
Шампанското образува още повече мехурчета от бирата - в него въглеродният двуокис е повече заради по-голямото количество захар.
Специалистите от университета на Реймс-Шампан-Арден са изчислили количеството въглароден двуокис в светлото пиво с пет процента арлкохол, като са взели предвид миниатюрните пукнатини в стъклото, които улесняват образуването на мехурчета. Те са наливали бирата в наклонена чаша.
Най-забавните имена на бира (ВИДЕО)
Именно на мехурчетата се дължи пяната на бирата.
ThinkStock/Getty Images
10 причини да пием бира
Бирата се произвежда от четири съставки - зърно, хмел, вода и мая. Учените са работили със светло пиво, защото то образува повече пяна.
iStock/Getty Images
По време на опаковането се добавя още газ. Затова бутилките и кенчетата издават съскащ звук при отваряне.
Любопитни факти за бирата, които може би не знаете
Най-много мехурчета имат германските пшенични бири, защото допълнителната ферментация създава повече разтворен въглероден двуокис.
Шампанското образува още повече мехурчета от бирата - в него въглеродният двуокис е повече заради по-голямото количество захар.