Колко дълго живеят президенти и министър-председатели?
Колко дълго живеят президенти и министър-председатели? / ThinkStock/Getty Images

Да ръководиш държава носи изключителни привилегии, но явно си има цена, защото международно изследване установи, че държавните глави остаряват по-бързо от нормалното и стресът от работата отнема почти три години от живота им, съобщи Асошиейтед прес.

Лекари анализираха колко живеят президенти и министър-председатели в 17 държави, включително Великобритания, Канада, Франция, Германия и САЩ, след като приключва мандата им, в сравнение с изгубилите избора кандидати, както и спрямо очакваната продължителност за живота на представителите на същия пол и възраст. Съдбата на 279 държавни глави и 261 неуспели кандидати показа, че бившите държавни ръководители живеят почти три години по-малко от очакваното.

Развенчаха мита за щастието като еликсир на дълголетието

"Да живееш няколко години по-малко е доста значимо", каза д-р Анупам Джена от Харвардското медицинско училище. „Вероятно лидерите усещат националните приоритети като много по-належащи от правилното хранене и спортуването".

Той добави, че бившият американски президент Бил Клинтън е казвал как слабостта му към бързата храна може да е довела до "избиване на стреса с ядене". След края на мандата на Клинтън беше направена операция за поставяне на байпас. Той отслабна и каза, че се е опитал да стане веган, за да поправи щетите върху сърдечносъдовата си система.

Богатите живеят по-дълго

Според други учени американските президенти живеят по-дълго от избирателите. Резултатите от изследването на Джей Олхански от университета на Илинойс в Чикаго показват, че бившите главнокомандващи са с по-дълга продължителност на живота от средната, което вероятно се дължи частично на това, че те са високо образовани, богати и имат достъп до по-добро здравеопазване.

Друго изследване на смъртността сред около 5000 британски депутати установи, че те живеят повече от общото население. Смъртността сред тях е с 28 процента по-ниска, отколкото на избирателите им, като процентът достига 38 за лордовете.

Източник: БТА