Начинът, по който готвим храната оказва голямо влияние върху нейната хранителна стойност, а оттам и върху нашето здраве. Например топлината може да унищожи до 20% от витамините в зеленчуците – особено витамин С, фолиевата киселина и калия. Затова някои методи на готвене са по-вредни от други.
Пържене
Процесът на пържене е нездравословен и токсичен и не е съвместим със здравословния хранителен режим. Когато мазнината се нагрее на висока температура за продължително време, се образуват токсични вещества, наречени алдехиди.
Вредата, която нанасят върху здравето пържените храни е значителна – те вредят на сърцето, предизвикват възпаление и увеличават риска от рак и диабет.
Пърженето унищожава до 85% от омега 3 мастните киселини, които са много чувствителни на високи температури.
Варенето е един от най-лесните и бързи методи на готвене. То изисква единствено вода и щипка сол. Проблемът при него е високата температура и голямото количество вода, която разтваря и отмива водноразтворимите витамини.
iStock/Getty Images
Печене на фурна
Това е един от най-древните готварски методи. Приготвената така храна не е вредна. Но дългото време на готвене при висока температура е причина за намаляването на витамин В в печеното месо до 40%. Основно правило е никога продуктите не се набождат с вилица при опитване или обръщане, защото по този начин всички ценни сокове на продукта ще изтекат.
iStock/Getty Images
Готвене на пара
Готвенето на пара е един от най-щадящите храната методи. При него се загубват минимални количества дори от най-нестабилните хранителни вещества като витамин C и фолиевата киселина.