/ iStock/Getty Images
Начинът, по който готвим храната оказва голямо влияние върху нейната хранителна стойност, а оттам и върху нашето здраве. Например топлината може да унищожи до 20% от витамините в зеленчуците – особено витамин С, фолиевата киселина и калия. Затова някои методи на готвене са по-вредни от други.

Пържене

Процесът на пържене е нездравословен и токсичен и не е съвместим със здравословния хранителен режим. Когато мазнината се нагрее на висока температура за продължително време, се образуват токсични вещества, наречени алдехиди.

Вредата, която нанасят върху здравето пържените храни е значителна – те вредят на сърцето, предизвикват възпаление и увеличават риска от рак и диабет.

Пърженето унищожава до 85% от омега 3 мастните киселини, които са много чувствителни на високи температури.

пържене
iStock/Getty Images

Как да изберем най-подходящата мазнина за готвене?

Варене

Варенето е един от най-лесните и бързи методи на готвене. То изисква единствено вода и щипка сол. Проблемът при него е високата температура и голямото количество вода, която разтваря и отмива водноразтворимите витамини.

готвене
iStock/Getty Images

Печене на фурна

Това е един от най-древните готварски методи. Приготвената така храна не е вредна. Но дългото време на готвене при висока температура е причина за намаляването на витамин В в печеното месо до 40%. Основно правило е никога продуктите не се набождат с вилица при опитване или обръщане, защото по този начин всички ценни сокове на продукта ще изтекат.

храна
iStock/Getty Images

Готвене на пара

Готвенето на пара е един от най-щадящите храната методи. При него се загубват минимални количества дори от най-нестабилните хранителни вещества като витамин C и фолиевата киселина.

Готвене на пара
iStock/Getty Images


И още:

Заблудите за храните, в които всички повярвахме (ВИДЕО)

4 храни, които не трябва да миете преди готвене (ВИДЕО)

Какво яде кралското семейство? (ВИДЕО)