Готвенето на висока температура крие рискове за здравето
Готвенето на висока температура крие рискове за здравето / ThinkStock/Getty Images

Готвенето на висока температура може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи EurekAlert.

При загряване на храната над 150 градуса Целзий се променя химичната структура на продуктите и се появяват токсични съединения, наречени новообразувани замърсители. Сред тях са и трансмастните киселини, които са доказано вредни, както и крайните продукти на напредналото гликиране. Най-много са те при пърженето и печенето.

Диетолог препоръча най-здравословните съчетания на храни

При готвенето на по-ниска температура, например на пара, тези токсини са по-малко.

Международен екип учени, ръководен от университета на Единбург, прегледа резултатите от предишни изследвания, проверявали ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан с оглед за бъдат установени рисковете за сърдечносъдовата система.

Днес е полезно, утре - вредно: 9 мита за здравословното хранене

Резултатите показват, че пърженето и печенето, начини на готвене доста разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако олиото се използва отново. В Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната не само се пържи, но се задушава, вари и готви на пара. Така не се образуват толкова много токсични продукти.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Учените са търсели отговор на въпроса защо хората от някои етноси остават по-застрашени от сърдечносъдови заболявания, дори и да се преселят в други части на света. Според предишни изследвания това може да се дължи на по-голям риск от диабет, но много специалисти смятат този довод за неубедителен. Според сегашното изследване сърдечносъдовите заболявания се дължат по-скоро на традициите в готвенето.

Източник: БТА