/ iStock/Getty Images
Историите и тайните свързани с живота на британските монарси и техните семейства винаги са представлявали интерес за много хора. Добър начин да надникнем зад кулисите на кралския двор са сериалите посветени на тази тематика. Повечето от тях са смесица от реални факти, слухове и художествени измислици, но въпреки това разказват интересни истории от живота на монарсите и пленяват погледа с разкошни декори и пищни костюми.

Някои от най-добрите художествени и документални сериали, свързани с британската монархия, подредени според годината на тяхната премиера, вижте в канала "Celebrity Box" във vbox7:

Вълци (Wolf Hall)
Рейтинг в IMBD – 8.1

Този минисериал, състоящ се от шест епизода, получи множество награди, сред които Златен глобус за най-добър минисериал за 2015 г. Продукцията е адаптация на романите „Вълци“ и „Доведете труповете“ на Хилари Мантел и представя въздигането и падението на Ан Болейн през очите на Томас Кромуел – известен съветник на Хенри VIII.



Виктория (Victoria)
Рейтинг в IMBD – 8.2

Сериалът разказва за ранните години от царуването на една от най-великите британски кралици. Черпи от действителни събития и лични дневници, за да обрисува трансформацията ѝ от импулсивна девойка в уважаван монарх.

Първоначалните планове са сериалът да има 5 сезона, но все още не се знае дали ще има 4 и 5 сезон.



Бялата принцеса (The White Princess)
Рейтинг в IMBD – 7.6

Сериалът е базиран на едноименната книга на Филипа Грегъри, и проследява историята на Елизабет Йоркска, наследница на краля от фамилията Йорк и крал Хенри VII, наследник на фамилията Ланкастър.



Короната (The Crown)
Рейтинг в IMBD – 8.7

„Короната“ стартира през 2017 г.  и се оказа мигновено попадение в Netflix. Сериалът, създаден от Питър Морган и Стивън Далдри, разказва историята на ежедневието на кралица Елизабет II, от нейната коронация до първите мигове на блясък и драма в кралското семейство.

След успешния първи сезон бе направена и втора част на поредицата, представяща по-интимен поглед към британския монарх. След това последва и сезон 3, който обхваща всички основни събития от 1964 до 1977 г. и дойде с напълно обновен актьорски състав.

В момента се снима и сезон 4, който ще стартира през декември 2020 г. и ще обхваща събития от периода на 70-те и 80-те години на 20 век.



Испанската принцеса (The Spanish princess) 
Рейтинг в IMBD – 6.8

Историческата драма проследява младата принцеса Катрин Арагонска, обещана за съпруга на бъдещия крал на Англия Принц Артър. Когато Артър умира малко след сватбата, съдбата на Катрин като кралица остава под въпрос.

Втори сезон на сериала трябва да излезе през втората половина на 2020 г.


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук