/ iStock/Getty Images
Някои животни и птици са се научили да печелят от съжителството с хората. Едни се обръщат към нас за защита и храна, a други неусетно ни ограбват. За най-находчивите и нахални животни пише РИА Новости.

Дългоопашатите макаци, живеещи в Бали в близост до индуисткия храм Улувату, не чакат на милостта на човека, а действат. Те ограбват туристите, които идват да видят храма, а след това разменят откраднатите неща за бисквитки и плодове.

Щури маймуни на електрически кабел станаха хит в интернет (ВИДЕО)


Най-често макаците крадат очила, шапки и обувки. По правило в действие влизат възрастните и подрастващите екземпляри. Въпреки че понякога в кражбите се включват и женските. Обикновено, крадейки чужда вещ, маймуните седят наблизо и чакат някой да им предложи в замяна лакомство.
 
Морските лъвове, тюлени и пеликани на Галапагоските острови всяка сутрин очакват отварянето на рибния пазар в малкото градче Пуерто Айора на остров Санта Крус, където свободно се разхождат между сергиите с риба и, ако продавачът се разсее, със сигурност крадат по нещо.

Mасово измиране на тюлени в Аляска тревожи учените

Според законите на Еквадор, собственик на островите и резервата, разположен върху тях, животните дори не могат да бъдат пипани. В противен случай има голяма глоба.
Тази близост с човека има и друга страна. Според проучване на британски биолози, при морските лъвове в Галапагос, поради постоянния контакт с човека, или по-скоро поради неговите микроби, имунитетът им е отслабнал.

Гладно морско лъвче се настани в луксозен ресторант (СНИМКИ)

 
Слоят подкожна мастна тъкан при морските бозайници, които не се страхуват от хората, е много по-тънък от този на по-дивите им събратя. Това означава, че имунната система трябва да се справя с непознати патогени, основният източник на които са хората и домашните любимци.
 
Поради непосредствената близост до хората, при кафявите мечки се наблюдава повишено раждане на потомство. Скандинавските зоолози са забелязали, че през последните десетилетия мечките, заедно с малките, винаги се намират близо до населени места. Както се оказва, те защитават малките от нападения от самци.

Мечка изрови наскоро погребано тяло в Русия


При кафявите мечки бащите не участват в отглеждането на потомство. Освен това, често по време на размножителния период мечоците убиват малките, за да се чифтосват с майка им. Това е често срещана практика сред дивите животни. Но фактът, че мечките се заселват близо до човешки жилища е много необичаен. След сезона на чифтосване майките заедно с малките отново се опитват да стоят далеч от хората.
 
Така от 2005 до 2012 г. в Швеция са снабдени с GPS нашийници 19 диви женски. Всички те успешно са отгледали потомство. При 11 женски мечки, заобикаляйки човешките селища, малките са загинали.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС