Депресията е психично заболяване, което се характеризира със загуба на интерес към живота, тъга и безнадеждност, намалена енергия и мотивация, промени във съня и апетита, както и симптоми на тревожност и безпокойство. 

За да излезем от това състояние, е важно да потърсим помощ от професионален психотерапевт или психиатър, който да ни помогне да разберем причините за депресията и да ни предложи подходящо лечение. 

Депресията може да засегне всеки от нас. Въпреки това има начини да се помогнем сами, когато сме в депресивно състояние. Експертите съветват да направим следните неща, за да се справим с депресията:

Един от начините е да се започне с физическа активност. Това може да бъде разходка, която ще помогне да се освободят ендорфини - хормоните на щастието. Друга опция е да се започне с тренировки, които ще помогнат за подобряване на настроението и самочувствието.

Важно е да отделим време за себе си и да се занимаваме с неща, които ни правят щастливи. Това може да бъде четене на книга, гледане на филм или сериал, слушане на музика или занимаване с хоби.

Общуването с приятели и близки хора е важно за излизане от това състояние.

Също така е важно да се поддържа здравословен хранителен режим и да се избягва консумацията на алкохол и наркотици.

Ако симптомите на депресията продължават, трябва да се потърси професионална помощ от психолог или психиатър. Те могат да предложат подходящо лечение, което да помогне за преодоляване на депресията.