Когато става дума за постигането на новогодишни цели, е важно да помним един термин: лична ефективност (от англ. – self-efficacy). Изразът се отнася до преценката ни относно нашето умение да се справим с конкретна задача, като например това да тренираме във фитнеса. Ако за пръв път се захващаме с тренировките, то нашата лична ефективност е – разбира се, доста по-ниска от тази на запален спортист. Това е напълно нормално, но (и тук идва уловката) изследванията сочат, че високата лична ефективност увеличава шанса ни да постигнем целите си – или с други думи, много по-вероятно е да направим нещата, на които вярваме, че сме способни, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Как обаче да увеличим личната си ефективност? По-долу ви представяме четири тактики:

1. Намери си гуру

Един от най-добрите начини да засилим личната си ефективност е като потърсим примери за хора, които вече са постигнали целта ни. Тук важното е да намерим личности, които са подобни на нас – такива със сходен произход, финансово състояние и прочее. Защо? Да прочетем за това как Ким Кардашиян си е купила нова яхта надали ще засили вярата ни в способността ни да изкарваме пари. Ако обаче някой от родния ни град (или същата гимназия) успешно стартира бизнес, то това демонстрира на подсъзнанието ни, че успехът е достижим за хора, които са сходни с нас. 

2. Време за носталгия

Друг начин да увеличим вярата си в нашите способности е, като си спомним за предишни свои успехи. Тук е полезно да направим списък с достиженията, които са ни доказали, че умеем да се трудим усърдно и да спазваме дисциплина – като отлично взетият финален изпит в университета или пък пробяганият полумаратон (още по-добре, ако тези случаи са в същата сфера като настоящата ни цел). Тази практика е полезна, защото ни дава факти, с които да опровергаем пораженческия глас в главата ни, който казва, че „няма как да стане“.

3. Измервай прогреса си

Как да сме сигурни, че се доближаваме до мечтаното си „аз“? Докато поставяме новогодишните си цели, е важно да планираме начин да измерваме прогреса си. „Да вляза във форма“ звучи мъгляво и неясно – „да сваля три килограма до март месец“ е конкретно и измеримо. Обратната връзка, която получаваме като сверяваме докъде сме стигнали, ни позволява да променим подхода си (ако нещата не работят по план) или пък да продължим напред със засилена лична ефективност (ако успешно сме изпълнили поставената задача). 

4. По-малкото е повече

Когато тепърва започваме да изграждаме личната си ефективност в дадена сфера (напр. здравословния начин на живот), е добра идея да си поставяме малки и конкретни цели. Това е така, защото: 1) по-реалистичните задачи не „сплашват“ подсъзнанието ни така, както мащабните планове; и 2) с всеки постигнат мини-успех нашата лична ефективност се вдига, което на свой ред прави изпълнението на амбициозни цели по-лесно. Ако например искаш да минеш на изцяло веганска диета (но доскоро си бил запален месоядец), можеш да започнеш с едно постно ядене на ден. Както се казва – успехът се постига стъпка по стъпка!