Данни сочат, че хората, които често сънуват кошмари на средна възраст, може да имат по-бърз темп на когнитивен упадък и да са изложени на по-висок риск от деменция с напредването на възрастта, съобщава "Гардиън".

Повечето хора сънуват лоши сънища от време на време, но приблизително 5% от възрастните сънуват кошмари - сънища, които са достатъчно притеснителни, за да ги събудят - поне веднъж седмично. Стресът, тревожността и недоспиването са потенциални причинители, но предишни изследвания на хора с болестта на Паркинсон свързват честите тревожни сънища с по-бърз темп на когнитивен упадък и повишен риск от развитие на деменция в бъдеще.

За да проучи дали същото важи и за здрави възрастни, д-р Абидеми Отаику от Университета в Бирмингам използва данни от три предишни проучвания, в които е изследвано качеството на съня на хората и след това те са проследявани в продължение на много години. Това включва повече от 600 възрастни на средна възраст (от 35 до 64 години) и 2600 души на възраст 79 и повече години.

Техните данни са анализирани с помощта на статистически софтуер, за да се установи дали тези, които са имали по-чести тревожни сънища, е по-вероятно да получат когнитивен упадък и да бъдат диагностицирани с деменция.

Изследването, публикувано в eClinicalMedicine, установява, че хората на средна възраст, които са сънували лоши сънища поне веднъж седмично, са четири пъти по-застрашени от когнитивен упадък през следващото десетилетие, отколкото тези, които рядко са сънували кошмари. Сред участниците в напреднала възраст, тези, които често съобщават за тревожни сънища, е два пъти по-вероятно да бъдат диагностицирани с деменция през следващите години.

Една от възможностите е хората, които често сънуват лоши сънища, да имат лошо качество на съня, което постепенно да доведе до натрупване на протеини, свързани с деменцията. Друга възможност е съществуването на някакъв генетичен фактор, който е в основата и на двете явления.
Работната хипотеза обаче е, че невродегенерацията в десния фронтален лоб на мозъка затруднява хората да контролират емоциите си, докато сънуват, което от своя страна води до кошмари.

Любопитно е, че проучването установява, че асоциациите са по-силни при мъжете, отколкото при жените. Например при възрастните мъже, които ежеседмично сънуват кошмари, вероятността да развият деменция е пет пъти по-голяма, отколкото при възрастните мъже, които не съобщават за лоши сънища - но при жените увеличението на риска е само 41%. Във връзка с това предишни изследвания показват, че кошмарите са по-често срещани сред жените в младежка и средна възраст, но че рискът от кошмари при мъжете се увеличава в по-късна възраст. Една от възможностите е свързаните с деменция кошмари да са само тези, които се развиват в по-напреднала възраст и към които мъжете са по-предразположени.
БГНЕС