На всеки се е случвало да сънува кошмарни сънища. Истинските виновници за тях често са някои от нещата, които сме правили през деня, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и 5 мита за сънищата, които се оказват неверни:

Кошмари след ядене на сирене

През 2005 г. се провежда проучване, което да развенчае митовете за сиренето, причиняващо кошмари. 200 участника ядат по 20 грама сирене половин час преди лягане. 67% споделят, че помнят сънищата си, но те не са кошмари. Предполага се, че различните сирена имат различни ефекти, но учените смятат, че е много малко вероятно сиренето да бъде причина за кошмарите ни.

Сънищата могат да убиват

Не, сънищата не могат да убиват, въпреки че известно време се е вярвало в това твърдение. Според медицински изследвания има опасност във фазата на REM на съня, когато пулсът е по-висок, да се стигне до смърт, особено при хора със сърдечни заболявания.  

Не всеки сънува

Във френско проучване от 2015 г. се наблюдават участници, докато спят. Учените установяват, че дори тези, които отричат, че са сънували, сънуват. По-вероятно е хората просто да не си спомнят сънищата. Възрастните хора имат средно между 4-6 съня на нощ, като повечето хора забравят между 95-99% от тях.

сън
iStock/Getty Images

Скоро ще умреш, ако сънуваш, че умираш

Според популярен мит, ако умреш насън означава, че скоро ще умреш и в реалния живот. За щастие, няма научни доказателства, потвърждаващи това твърдение. В повечето случаи смъртта на сън, символизира голяма промяна в живота или голям край на нещо – като напускане на работа или край на връзка.

Спал си добре, ако помниш съня си

Смята се, че ако на сутринта помниш сънищата си, то си имал пълноценен сън. Всъщност хората, които са по-склонни да си спомнят сънищата, са именно тези, които не спят добре.