/ iStock/Getty Images
За да се избавите от кошмарите, трябва да избягвате прекомерното напрежение и да не увеличавате стреса, съветва в интервю за "Вечерна Москва" докторът по медицина Роман Бузунов.

"Гледайте сутрин новините в продължение на 15 минути, няма нужда да се претоварвате с повече информация, не повишавайте нивата на стреса. Погледнете през прозореца, разходете се, ако е възможно. Редовната физическа активност е най-доброто средство срещу постоянната тревожност. Отидете на разходка, направете десет хиляди стъпки, потичайте. Не се тонизирайте с кофеин или енергийни напитки", каза сомнологът.

Според лекаря, „за да спите добре, трябва да сте преживели един добър ден“.

Използването на смартфона вечер причинява безсъние

Той добави, че кошмарите, които хората сънуват, се разделят на две категории.

"Първият тип са онези лоши сънища, в които човек периодично сънува различни истории. Те са един вид мултимедийно проиграване на ситуации, в моменти, когато мозъкът се опитва да намери изход. Ако ситуацията бъде разрешена, той се адаптира и „забравя” случилото се.

Втората категория са натрапчивите кошмари. Човек редовно се връща към плашещ сън ако не може да намери или приеме решение, защото това му пречи да забрави страховете си”, обясни професорът.
БГНЕС