Познавате ли някой, който да не обича шоколад?  Едва ли има някой, който би отказал доза удоволствие и сладост. А шоколадови десерти можем да си приготвим за всеки повод, а и без повод.

Рецептата на Саймън Римър, английски готвач и ресторантьор, ще задоволи и най-претенциозните любители на десертите. Можете да я видите в канала 24kitchen във vbox7. Поглезете сетивата си с този шоколадов пай – без да изпитвате никакви угризения.


Нужните продукти са:

За основата:

225 г какаови бисквити
90 г разтопено масло
 
За шоколадовия пълнеж:


85 г натурален шоколад (70% какао)
85 г безсолно масло
2 яйца
85 г тъмнокафява захар
100 мл пълномаслена течна сметана
 
За шоколадовата глазура:


150 г млечен шоколад
150 мл течна сметана
45 г златен сироп
175 г пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Смелете бисквитите фино и ги смесете с разтопеното масло. Разбъркайте добре.

2. Изсипете основата във форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 23 см) и ги разпределете равномерно, като притискате добре по краищата. Поставете в хладилник за 10 минути.

3. Начупете шоколада в стъклена купа и добавете маслото. Разтопете на водна баня.

4. В друга купа разбийте яйцата с кафявата захар. Добавете шоколадовата смес постепенно като разбърквате. Добавете течната сметана и разбъркайте до хомогенност.

5. Поставете формата с основата в тава. Изсипете пълнежа върху основата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. След това оставете пая да изстине напълно.

6. За глазурата сложете начупения на парчета шоколад, сметаната, златния сироп (може да замените с течен мед) и пудрата захар в тенджерка. Гответе на умерен огън, докато сместа стане гладка и еднородна.

7. Излейте глазурата върху пая. Поставете в хладилник за 2 часа.

шоколадов пай
iStock/Getty Images