Италиански монахини раздават награди за журналистика
Италиански монахини раздават награди за журналистика / снимка: ProntoSofia

Въпреки че наградата за журналистика „Златна писалка“ (Penna d'oro) е само една от десетките, които се дават ежегодно в Италия, тя е може би най-любопитната и странната от всички тях.

Мотивът за това е, че връчващият я не чете преса, не участва в никакви церемонии и от 49 години насам не е напускал стените на манастира в Сан Ремо.

Наградата „Златна писалка“ се връчва от монахините от Ordine della Visitazione, съобщи вестник „Стампа“, цитиран от ProntoSofia.

Орденът е основан по идея на Свети Франциск ди Салес, далечен родственик на граф Кавур и закрилник на журналистите от 1923 насам.

Орденът включва монахини, които никога не могат да напускат манастира, така че главната монахиня Лучана Гасперини не отиде на церемонията по връчването на наградите.

Техните носители тя определи съвместно с Алберто Мария Кареджо, който се подписва като „епископ и журналист“.

В крачка със съвременните технологии обаче майка Лучана записа на видео посланието си до участниците в церемонията.

То беше прожектирано в Казиното на Сан Ремо пред тримата носители на наградите. Първият от тях е Феделе Конфалониери, който е президент на медийната империя на Силвио Берлускони „Медиасет“, но който няма нищо общо с писане.

Другите двама наградени са експертът на РАИ по проблемите на Ватикана Джузепе де Карли и още един журналист от националната телевизия - Антонио Девиа.