йероглифи
йероглифи / iStock/Getty Images
Кметът на отдалечен японски град се превърна в интернет сензация, защото името му може да се произнесе по същия начин като на новоизбрания американски президент, съобщи Ройтерс.

Ютака Умеда - кметът на гр. Ямато в Югозападна Япония, за първи път осъзнава, че йероглифите, с които се изписва името му, могат да звучат като "Джо Байдън", докато гледа телевизия за преброяването на гласовете в САЩ.



В Япония се използват китайски йероглифи канджи заедно с фонетични знаци, особено за имената. Затова те могат да се четат по различни начини.
Умеда, който е на 73 години, каза пред Ройтерс, че е изненадан от новата си слава. За него са съобщили по новините не само в Япония, но и в САЩ.

Хората му казват да отиде във Вашингтон и да се срещне с Байдън, или да го покани в Ямото - градче с 15 000 жители, но засега Умеда само ще изпрати на новоизбрания президент поздравително писмо.

"За мен президентът на САЩ беше далечен човек - каза Умеда. - Заради съвпадението в произношението на имената ни, вече го чувствам много близък, когато слушам речите му и гледам кадри с него".
БТА