/ / iStock/Getty Images
Хората с деца са по-щастливи от бездетните, но чак на зряла възраст, когато наследниците вече са напуснали дома, съобщи Си Ен Ен.
 
Учени от университета в Хайделберг изследваха как децата се отразяват на психичното здраве на хората над 50 години в 16 европейски държави. Те установиха, че родителите са по-щастливи, стига децата им да са се изнесли от дома. Изследването е обхванало 55 000 души.

Родители осъдиха 30-годишния си син, отказвал да напусне дома им (СНИМКИ)

Големите деца допринасят за щастието на родителите си главно с подкрепата, която им оказват. Те са също като буфер срещу стресиращи събития. Родителите не са и толкова самотни.
 
намаляването на стреса от балансирането на грижите за децата, работата и личния живот, когато хората остаряват и техните деца си тръгнат (от дома), важността на децата като осигуряващи грижи и социални контакти започва да доминира", каза ръководителят на екипа Кристоф Бекер.

Повече от 2000 лв. са нужни за издръжката на домакинство в страната, 3003 лв. - за София
 

via GIPHY

Децата, които остават да живеят с родителите си, обаче могат да се отразят зле на щастието им.
 
Резултатите от предишните изследвания по този въпрос обаче не са категорични. Според учени от Принстън и Стоуни Брук има "малка разлика" в задоволството от живота на родителите и на хората без деца. Екип на Отворения университет в Англия обаче установи, че връзката на двойките без деца е по-щастлива, отколкото на родителите, и те се стараят повече.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА