Коледното дръвче е на 90 години и е високо 25 метра

Стотици хора се събраха на традиционната церемония по запалването на светлините на коледната елха пред центъра "Рокфелер" в Ню Йорк, въпреки дъжда, който продължи през целия ден. Лошото време не попречи на доброто настроение и на церемонията, на която грейнаха светлините на елхата близо до Белия дом, съобщиха Асошиейтед прес и  ТАСС.

Церемонията в Ню Йорк събра по-малко хора в сравнение с миналата година, когато за много жители на мегаполиса тържествата станаха символ на края на пандемията и предизвикаха особен интерес. Вече почти нищо не напомня за пандемичните времена - повечето зрители дойдоха без предпазни маски. Улиците около центъра "Рокфелер" бяха затворени, а движението по Пето и Шесто авеню беше ограничено от съображения за сигурност, отбелязва ТАСС.
 

елха Рокфелер
БГНЕС

   
На площад "Рокфелер" беше организиран концерт с участието на Гуен Стефани, Блейк Шелтън, Андреа Бочели и други изпълнители

За първи път коледната елха е поставена пред центъра "Рокфелер" през 1931 г. От 1933 г. светлините се запалват редовно, а от 1951 г. церемонията се предава по телевизията в цялата страна.

Елхата, издигната в Манхатън тази година, е на около 90 години и е висока около 25 метра. По клоните й има 50 000 цветни лампички с обща дължина около 8 километра. На върха на елхата има 400-килограмова звезда, украсена с 3000 кристала Сваровски

"Пет, четири, три, две, едно!" и елхата грейна в ярки цветове в сряда вечерта, когато президентът Джо Байдън отбеляза вековната американска традиция, ръководейки запалването на светлините на коледното дръвче близо до Белия дом, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът, към когото се присъединиха първата дама Джил Байдън, вицепрезидентката Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф, и водещият Ел Ел Куул Джей, поведе празничната тълпа, която се бореше с влажното и хладно време, в отброяването преди запалването на светлините.
 

елха Рокфелер
БГНЕС

Традицията датира от 1923 г., когато президентът Кулидж изминава разстоянието от Белия дом до Елипсата, за да запали светлините на 48-метрова елха, украсена с 2500 лампички в червено, бяло и зелено, докато свирят местен хор и квартет от оркестъра на морската пехота на САЩ.

елха Рокфелер
БГНЕС

Церемонията по запалването на елхата се организира всяка година и привлича хиляди хора във Вашингтон, с няколко изключения по време на война и национална трагедия. 

През 2020 г., поради опасения за здравето на хората по време на пандемията от КОВИД-19, светлините бяха запалени в отсъствието на публика. 

След убийството на президента Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963 г. президентът Линдън Джонсън отлага церемонията за дни преди Коледа, тъй като нацията спазва 30-дневен период на национален траур. Традицията е прекъсната от 1941 до 1945 г. по време на Втората световна война.

БТА