/ Thinkstock/Getty Images
Американски учени използваха "материала-чудо" графен, за да разработят нов вид боя за коса, която не е токсична и не уврежда космите, съобщи Юрик алърт.

За разлика от традиционните бои, които проникват в косъма, тя покрива клетките, благодарение на гъвкавостта на графеновите листове. Затова не го изтощава. Освен това е трайна - издържа на 30 измивания, защото графенът отблъсква водата. Боята прилепва за косъма с помощта на нетоксични полимерови свързващи агенти.

Уникална рокля издава как диша жената (ВИДЕО)

Традиционните бои използват разяждащи химикали, като амоняк и кислородна вода. Те първо отварят кутикулните люспи, за да навлезе оцветителят в косъма, а след това предизвикват реакция в него за по-силен цвят. Освен че това изтощава косата, някои от тези съединения са доста токсични.

Най-удачни за графеновата боя са тъмните цветове, защото материалът е черен. Учените от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, са използвали за боята окис на графена, който е светлокафяв, но може да бъде потъмнен. Той е и по-евтин. Тъй като графенът е електропроводим, боята елиминира статичното електричество.

Космически кораби от материал чудо могат да се движат само от слънчева светлина

Графенът беше открит през 2004 г. от Андре Гейм и Константин Новоселов, които спечелиха Нобелова награда през 2010 г. Той е слой графит с дебелина само един атом. Структурата му е много здрава и провежда изключително добре електричество и топлина.

Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука. Затова и възможните му приложения са много - в електрониката, биомедицинските устройства, за филтриране на вода, за слънчеви панели и батерии. Употребата му обаче се ограничава заради високата му цена в сравнение с други материали.
БТА