Гигантска мъртва зона ще се появи в Мексиканския залив, алармират учени

Мексиканският залив се намира в Атлантическия океан, считан от някои географи за вътрешно море или за част от Карибско море
Мексиканският залив се намира в Атлантическия океан, считан от някои географи за вътрешно море или за част от Карибско море / iStock/Getty Images
Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ и университета на Луизиана прогнозираха, че в Мексиканския залив ще се появи една от най-големите безкислородни зони в историята, съобщи Сайънс алърт.

Учени откриха голяма „мъртва зона“ в Оманския залив
Въпросната зона ще възникне в резултат на размножаването на мънички водорасли и ще доведе до гибелта на риби и други морски същества.
 
Причината за появата й ще е наличие на вода, съдържаща висока концентрация торове от селскостопанските ферми. Попадайки в ручеи и реки, излишъкът от хранителни вещества ще бъде пренесен в залива, където ще предизвика буен растеж на водораслите. Те ще загинат, ще паднат на морското дъно и ще започнат да се разлагат, поглъщайки кислород от морската вода. В резултат рибите ще се задушат или ще напуснат района, оставяйки рибарите без улов и средства за препитание.
 
Откриха огромна мъртва зона в Индийския океан
Площта на безкислородната зона може да достигне 20-22,5 хиляди кв.км, т.е. да е като тази на щата Ню Джърси.
 
Мъртвите зони или зоните на кислородния минимум се срещат на дълбочина 200-800 метра и обикновено възникват в резултат на затопляне на водата и увеличена концентрация на органични вещества. При това компютърни модели прогнозират продължаващо намаляване на кислорода в световния океан през този век и увеличаване на броя на растящите мъртви зони.

И още:

През 2013 г. учени предупредиха, че Мексиканският залив ще се превърне в огромна мъртва зона

През лятото на 2014 г. на дъното на Мексиканския залив също беше открита огромна "мъртва зона"

Нивото на океаните може да се покачи с 2 м до края на века

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА