Грета Тунберг
Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Грета Тунберг е феномен. Целият свят научи и заговори за нея само за една година. И то не както се случва напоследък – заради скандал. Светът научи за нейната кауза като екоактивист. Тя е детето, което "събужда" световните лидери за климатичните промени, застрашаващи планетата ни, говорейки им директно, грозно, лично.
 
Грета е на 16 години, родена е през януари 2003 г. В живота на младата шведска активистка има само една важна тема - климатичните промени. Според нея това нямаше да е така, ако не беше Синдромът на Аспергер. „Иначе щях да си живея като всички останали. Но заради Синдрома на Аспергер аз мисля по друг начин. Именно поради тази причина съм в състояние да забележа голямата грешка в системата", казва момичето. За хората със Синдром на Аспергер често е типичен силен до маниакален интерес към дадена област. Но не това е акцентът на разказа ни.
 
Шестнадесетгодишна ученичка става известна по света с протестните си прояви и със своите призиви за борба срещу климатичните промени.

Опустошителни пожари в Гърция, Швеция и Латвия
През август 2018 г., когато е девети клас, Грета спира да посещава училище до общите избори в Швеция на 9 септември 2018 г. Поводът са горещите вълни и пожари в Швеция. Искането ѝ е шведското правителство да намали въглеродните емисии в съответствие с Парижкото споразумение и протестира, като седи пред шведския парламент всеки ден по време на учебните часове със знака „Училищна стачка за климата”. След общите избори тя продължава да стачкува само в петък.
 
Инициативата й постепенно е заимствана от ученици от все повече страни, сред които Канада, Германия, Австралия и дори Индия. Когато я видят при посещенията й в Швейцария и Белгия, хората я аплодират и скандират името й. Постепенно се прочува по целия свят.

Ученици в над 100 страни излязоха на стачка в защита на климата
Нейните седмични протести са последвани първо от няколко града по света, а после от стотици градове. Наричат ги „Петъци за бъдеще”, а в тях започват да се включват не само ученици, но и родители, учени и мн. др.
 
Само за година тя успява да вдъхнови една от най-големите международни акции в защита на климата, организирани досега. През март 2019 г. от Южен Пасифик почти до Северния полярен кръг, ученици от цял свят излизат на стачка в защита на климата.

Арнолд Шварценегер и Грета Тунберг: Признайте истината за климата
Срещала се е с папата, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. През май 2019 г. звездата от екшън филмите и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер кани младата шведска активистка на международната конференция за климата във Виена.

Дори генералният секретар на ООН Антониу Гутереш одобрява училищните стачки, инициирани от нея, и признава, че неговото поколение не е успяло да отговори правилно на драматичното предизвикателство на изменението на климата.
Грета вдъхновява с последователност, търпение и обоснованост на действията си. Например, на Световния икономически форум в Давос (за участие като делегат) тя пристига с влак, избирайки почти двудневно пътуване, което щади околната среда, вместо да пътува със самолет, както правят световните лидери.
 
„Докато вие лидерите се държите сякаш всичко е наред и сякаш държите нещата под контрол, то ние обикновените хора няма да осъзнаем спешността на ситуацията", каза Тунберг тогава: „Ние младите хора се пробуждаме и обещаваме, че няма да позволим повече да ви се разминава”.

Ученичка пристигна в Давос с влак, отправя еко послание
Тя е категорична, че не е част от никоя организация: „Аз съм напълно независима... Правя това, което правя, напълно безплатно”. А заради заболяването си казва, че не се справя добре в екип, но: „Работя много повече сама, в сравнение с други активисти, които искат да основат организации и да пишат устави и правилници”. Синдромът я прави и директна, тя не може да бъде галантна излишно, казва нещата такива, каквито са. 
 
Според норвежки опозиционни политици инициативата й е достойна за Нобелова награда за мир и я номинират за отличието.
 
Междувременно семейството й издава книга (на немски и шведски език засега) „Сцени от сърцето”, в която се разказва как и защо се променя животът им. Майка й, Малена Ернман - бляскава оперна дива, и баща й – Сванте Тунберг, известен шведски актьор, слагат край „на шопинга, на самолетните полети и на месоядството” след като Грета, майка й и сестра й се разболяват.

От Моцарт до Грета: най-известните аутисти
 
Вследствие на Синдрома на Аспергер 11-годишната Грета престава да се смее и да плаче, отказва да говори и да се храни. Майка й и сестра й пък са диагностицирани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Родителите се отдават изцяло на дъщеря си.
 
Синдромът на Аспергер върви в комбинация с извънредни способности – в пети клас Грета може да изрецитира Менделеевата таблица, например, но тази способност има и обратна страна: тя не забравя нищо. Откакто гледа в училище документален филм за замърсяването на световния океан с пластмаса, Грета ден и нощ си представя тази гигантска планина от боклуци. Книгата на семейство Тунберг, пише „Дойче веле”, е опит да се обясни как тази натрапчива представа, загнездила се в съзнанието на момичето в резултат от болестта, всъщност се трансформира в нещо положително. И защо щеше да е добре, ако повече хора умееха да не забравят като нея, и да бяха така упорити и абсолютно безкомпромисни. Грета и нейното семейство смятат за лицемерие половинчатите решения, които взима средностатистическият човек в сложната плетеница от въпроси, свързани с либералния начин на живот, с индивидуалните права, с индустрията и с глобалната климатична опасност. Семейство Тунберг не приема нагласата, че икономическите интереси и индивидуалният стремеж към щастие могат да се поставят на първо място, когато под въпрос е оцеляването на планетата. Според тях проблемът се корени в това, че сред благоденстващата част от човечеството са широко разпространени двойни стандарти: „ще гласувам за Зелените, ще разделям боклука и ще използвам ток от възобновяеми източници, но ще карам Коледа в Тайланд и ще летя до Индия за аюрведа-пречистване”, разказва още „Дойче веле” за книгата.

И така, вдъхновение и пример, Грета Тунберг е явление за 21 век, когато борбата с климатичните промени е критично важна и неотложна и трябва да е по същество, а не само на думи и документи. Трябва да е лична, трябва да е глобална, трябва да е адекватна и не двулична. Това са посланията, които малката екоактивистка вмени в световното съзнание.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук