/ ThinkStock/Getty Images

Хората с аутизъм живеят в свой свят. Отличават се с постоянно повтарящи се схеми на поведение и обикновено изпитват трудности да си взаимодействат с останалите. Но пък често имат необикновени дарования. Ето примери:


Алберт Айнщайн

Смята се, че известният физик е страдал от Синдрома на Аспергер, който е разновидност на аутизма. Хората с "Аспергер" са натрапчиво овладяни от мисълта да решат някой сложен проблем и по правило изпитват трудности в общуването с останалите. Знае се, че в детството си Айнщайн се е самоизолирал. Но остава в историята като един от най-гениалните учени на всички времена.

Алберт Айнщайн
Gulliver/Getty Images

Грета Тунберг

Цял свят я познава: в живота на младата екоактивистка Грета Тунберг има само една важна тема - климатичните промени. И нямаше да е така, ако не беше Синдромът на Аспергер, твърди самата Грета. "Иначе щях да си живея като всички останали. Но заради Синдрома на Аспергер аз мисля по друг начин. Именно поради тази причина съм в състояние да забележа голямата грешка в системата", казва момичето.

Грета Тунберг
БГНЕС

Волфганг Амадеус Моцарт

Детето-чудо Моцарт се научава извънредно бързо да свири на различни инструменти и е едва на пет години, когато започва да композира. Това необикновено дарование кара мнозина експерти да смятат, че Моцарт е бил аутист. Привържениците на тази хипотеза обръщат внимание и на свръхчувствителния му слух, както и на факта, че е изпитвал необходимост непрекъснато да движи ръцете и краката си.

Моцарт
iStock/Getty Images

Дан Акройд

Канадският актьор Дан Акройд, познат от главната роля във филма "Блус Брадърс", също страда от Синдрома на Аспергер. Акройд твърди, че най-големият му филмов успех - "Ловци на духове" - е вдъхновен именно от заболяването му: "Един от симптомите беше именно манията за преследване, както и свръхсилният ми интерес към паранормалното".

Ким Пийк

Името Ким Пийк навярно не Ви е познато, но по всяка вероятност сте гледали филма, вдъхновен от неговата история: "Рейнман". Филмът разиграва сюжет, който много напомня за съдбата на Ким Пийк. За него се знае, че е можел да пресъздаде съдържанието на над 12 000 книги.

Анди Уорхол

От аутизъм е страдал навярно и известният творец-модернист Анди Уорхол. Признак за това е една от най-прочутите му творби, изобразяваща консервна кутия със супа от марката "Кембъл", която се повтаря до безкрай. "Почти сигурна съм, че Уорхол е страдал от Синдрома на Аспергер", казва Джудит Гулд, експерт по аутизма.

Анди Уорхол
Guliver/Getty Images

Шелдън Купър

И неговото лице е познато по цял свят: Джим Парсънс играе ролята на физика Шелдън Купър в американския сериал "Теория за Големия взрив". Никъде не се казва, че Шелдън е аутист, но Парсънс е убеден, че играе човек, страдащ от Синдрома на Аспергер. Шелдън е истински гений в своята област, но феновете на сериала добре познават особеностите на неговия характер.

И още:

Десетте най-гениални деца на всички времена

Едно от 150 деца по света живее с аутизъм (СНИМКИ)

Правилното хранене - първа стъпка в битката с аутизма

Ученичка пристигна в Давос с влак, отправя еко послание