Творба на Анди Уорхол счупи всички рекорди
Творба на Анди Уорхол счупи всички рекорди / снимка: Gulliver/Getty Images

„Катастрофата на сребърната кола” на Анди Уорхол бе продадена на аукцион в Ню Йорк за умопомрачителните 105,4 млн. долара. Това е най-високата цена, плащана някога за творба на бащата на поп-арта.

„Катастрофата на сребърната кола”, известна още като „Двойна катастрофа”, бе изтъргувана на аукцион, организиран от Сотби’с. Името на досегашния собственик е неизвестно. Знае се само, че той купува „Катастрофата” през 1963 г. Не бе обявено и името на купувача. От Сотби’с очакваха творбата да бъде продадена за около 60 млн. долара, но реализираната се оказа много по-голяма.

Досегашната най-висока цена за произведение на Уорхол държеше подобна негова творба - „Катастрофата на зелената кола”, продадена за 71,7 млн. долара през 2007 г. За най-скъпа обаче бе считана „Осемте Елвиси”, сменила собственика си при частна сделка през 2008 г. срещу над 100 млн. долара, отбелязва БГНЕС.

На 12 ноември на аукцион на Кристи’с ще бъде предложена още една творба на Уорхол - „Кока-кола 3”. Очаква се тя да бъде изтъргувана за 40 до 60 млн. долара. От началото на 2012 г. досега на аукциони са продадени творби на Уорхол на обща стойност 485,7 млн. долара.