Арнолд Шварценегер
Арнолд Шварценегер / Gulliver/Getty Images
Световните лидери и компании трябва да бъдат честни за обхвата на климатичната криза. Това заявиха във Виена екоактивистите Арнолд Шварценегер и Грета Тунберг, цитирани от ДПА.

От Моцарт до Грета: най-известните аутисти
 
Звездата от екшън филмите и бивш губернатор на Калифорния покани младата шведска активистка на международната конференция за климата във Виена - събитие, обединяващо в мрежа градове и региони по света, предприели свои инициативи за опазване на климата.
 
"Докато вие лидерите се държите сякаш всичко е наред и сякаш държите нещата под контрол, то ние обикновените хора няма да осъзнаем спешността на ситуацията", каза Тунберг, която постави началото на световното движение на училищни стачки заради климата. "Ние младите хора се пробуждаме и обещаваме, че няма да позволим повече да ви се разминава", добави тя.

Ученици в над 100 страни излязоха на стачка в защита на климата

Грета Тунберг Gulliver/Getty Images


Шварценегер призова скептиците по темата за климатичните промени, компаниите, използващи изкопаеми горива, и автомобилните производители да приемат реалността на глобалното затопляне.
 
"В крайна сметка истината ще застигне и вас", каза роденият в Австрия актьор и политик. Той даде като пример германския производител на коли "Фолксваген", който е използвал софтуер за заобикаляне на изискванията за вредните емисии. "Накрая, казвам ви, обещавам ви, че някои хора ще отидат в затвора за лъжите си", добави Шварценегер.

Ученичка пристигна в Давос с влак, отправя еко послание
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да разширят и изпълнят националните си планове за намаляване на вредните емисии, за да покрият изискванията на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.
 
Отделните страни трябва също да спрат да субсидират изкопаемите горива, заяви ръководителят на ООН. „Правим по-малко дори от това, за което вече знаем, че няма да бъде достатъчно", заяви той.
БТА