Мексиканският залив ще се превърне в огромна мъртва зона
Мексиканският залив ще се превърне в огромна мъртва зона / снимка: Gulliver/Getty Images

Американски учени очакват тази година заради замърсяване върху рекордна площ в Мексиканския залив да се образува мъртва зона, в която морският живот е невъзможен заради липса на кислород, предаде АФП.

От Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ съобщиха, че въпросната зона може да е с площ над 22 000 кв.км, т.е. да се равнява на тази на щата Ню Джърси.

През 2002 г. в Мексиканския залив имаше мъртва зона с площ 21 965 кв.км край брега на Луизиана, Тексас и Флорида. Това бе най-голямата подобна мъртва зона, наблюдавана някога, уточниха от управлението.

При малки количества кислород или липса на кислород във водата морската фауна, по-специално ракообразни и риби, не може да оцелее в тези зони. Те се формират вследствие на прекомерно натрупване на замърсители, произлезли от селскостопански торове, посочва БТА. Количеството им зависи от дъждовете, ветровете и температурите. Колкото повече дъждове има, толкова повече торове се насочват към залива.

Основният фактор, който спомага за разрастването на мъртвата зона, е употребата и прекомерната употреба на торове за отглеждането на царевица.