Георадарът доведе до нечувана преди революция в сферата на археологията. Иновацията в геофизичната техника използва радарни импулси за визуализиране на земните недра.

Подобна технология помогна за откриването на дълги кораби на викингите в Норвегия, изгубени цивилизации в джунглите на Амазония и дори цели римски градове, без да се налага да се забива лопата в земята.

Георадарът предоставя на археолозите възможност да изследват територията на потенциални артефакти по-ефективно и безопасно, като наблюдава промените в структурата на почвата и дори идентифицира потенциални рискове от щети.

Новото разкритие от георадарът, съобщено от Popular Mechanics, е в региона на един от най-разкопаните обекти в света, който от години е пленил вниманието на историци и археолози по цял свят- Големите пирамиди в Гиза, отразиха БГНЕС.

Международен екип от изследователи са използвали георадар и метод, известен в индустрията като електрическа съпротивителна томография (ЕСТ). Експедицията, ръководена от Мотоюки Сато от университета Тохоку, откри „Г-образна аномалия“ в западното гробище в Некропола, близо до световноизвестните пирамиди.

Според изследователски доклад, публикуван в Archeological Prospection, аномалията е на близо 6.5 метра от повърхността, с дължина от 33 метра и е била засипана след построяването на пирамидите.

пирамиди
gettyimages

„Западното гробище в Гиза е известно като важно място за погребения на членове на кралското семейство и офицери от висока класа. При първоначалното проучване с георадар и ЕСТ открихме аномалия в северната част на мястото на проучването... структурата и местоположението й бяха неясни,“ описва се в доклада.

Под тази Г-образна структура има аномалия, която изследователите описват като „силно електросъпротивителна.“

Подобна аномалия може да бъде причинена от няколко неща, но екипът идентифицира две основни възможности – смес от пясък и чакъл или „редки разстояния с въздушни кухини.“

Районът около разкопките е изпълнен от гробници с плосък покрив, наричани на арабски мастаба, но пясъчният участък, където е открита аномалията, не е толкова интензивно разкопан, тъй като до голяма степен в близост няма впечатляващи структури, които да изискват задълбочено проучване.

Мотоюки Сато твърди, че аномалията вероятно не е естествена, понеже формата й е твърде остра.

„Възможно е тя да е била вход към по-дълбока структура,“ казва Сато, като структурата наподобява гробница.

„От резултатите от проучването не можем да определим материала, причиняващ аномалията, но е възможно това да е голяма подземна археологическа структура.

Независимо от георадарните проучвания, археолозите ще трябва да започнат да копаят, за да разберат със сигурност какво лежи заровено под пясъка – процес, който изследователският екип се надява да започне скоро.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС