п
п / ThinkStock/Getty Images
Археолози откриха в кариера в Хатнуб, където древните египтяни са добивали алабастър, 4500-годишни следи от рампа за повдигане на многотонни каменни блокове, съобщи Сайънс алърт.

Алабастър се използва за създаване на скулптури, съдове, саркофази, както и за облицовка на стени и подове в храмове. Древните египтяни го добивали в кариери в Хатнуб, северно от Луксор. Макар да е неизвестно как са били пренасяни тежките алабастрови камъни, учените смятаха, че за целта са били използвани рампи - наклонени площадки с допълнителни инженерни приспособления.

Египетските пирамиди наистина са построени от хора

Сега учени от университета в Кайро и британски специалисти установиха, че системата за повдигане на блокове в Хатнуб включвала централна рампа, обградена от две страни със стълби.
В скалата имало отверстия, в които били поставени дървени стълбове. Строителните камъни били пренасяни с дървени шейни, а стълбовете имали роля на скрипец. Древните египтяни опъвали въжетата и премествали камъни по рампата под ъгъл 20 градуса.

Как са били построени египетските пирамиди?

По мнението на археолозите, подобна система е била използвана и в други кариери.

Учените заключили, че древната рампа е съществувала до управлението на фараона Хеопс, когато била построена Великата пирамида в Гиза.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА