/ iStock
На деца под 3-годишна възраст не трябва да се дава шоколад

Този продукт, подобно на морските дарове, цитрусовите плодове, кафето и какаото, може да предизвика алергии при малчуганите, предупреди детският гастроентеролог Екатерина Яблокова, доцент в катедрата по детски болести в Клиничния институт по детско здраве "Сеченов".

Яблокова отбелязва също така, че подходите към алергиите при децата се променят. Ако по-рано алергените се изключваха от диетата на най-малките, сега се родителите опитват да ги дават по малко наведнъж, така че тялото да свикне с тях.

Гастроентерологът одобрява този подход, тъй като смята, че недобре захранените в миналото деца развиват множество алергии, в резултат на които качеството им на живот като зрели хора се понижава - те постоянно се страхуват да не изядат нещо нередно на масата, което дори може да доведе до пристъпи на паника.

Затова лекарите препоръчват да привикнете детето си като му давате по-малко от тези храни и наблюдавате реакцията на организма. В резултат на това трябва да се развие правилна имунна адаптация.

И все пак не трябва да давате всичко на детето си от раждането. Редица храни под тригодишна възраст обикновено са забранени, тъй като могат да провокират алергии. Експериментирането и даването на храна на бебето от общата трапеза също не е добра идея, добавя детският гастроентеролог.

По правило допълнителното хранене започва със зеленчуци и зърнени храни. По-добре е да въвеждате нов продукт сутрин или следобед, за да наблюдавате реакцията на бебето. Ако изпражненията са ненормални, поведението на детето се е променило и нещо не е наред с кожата, не продължавате да давате продукта. 

Освен това е важно да запомните, че алергиите са не само сърбеж по кожата, но и опасност за развитие на анафилактичен шок. 

* Новинарските материали не могат да бъдат приравнени с лекарско предписание. Преди да вземете решение за вашето здраве или за здравето на детето си, консултирайте се със специалист.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня