Филм с Пенелопе Круз закрива „Любовта е лудост
Филм с Пенелопе Круз закрива „Любовта е лудост / снимка: БГНЕС, архив

Филм с испанската звезда Пенелопе Круз ще закрие XIII-тото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост". Сценарист и режисьор на лентата е Мено Мейджес. Прожекцията на „Манолете" (Великобритания, Испания, 2009 г.) е в 19.00 ч. Тогава е и официалното закриване на фестивала, като ще стане ясно името на носителя на голямата награда на феста „Златната Афродита".

„Манолете" е история за прочут бикоборец. Мануел Родригес Санчес (в ролята Ейдриън Броуди) е стеснителен мъж, който живее в непрекъснато движение, пътувайки от една корида до друга. Лупе Сино (Пенелопе Круз) е красива, отворена, горда и нежна жена с тъмно, неспокойно минало. Преди да се влюби в нея, бикоборецът е имал само една цел: да триумфира на ринга. Но една снимка се появява между тях, която е още по-тъмна, поради жестоката опозиция и ревност от неговото семейство, мениджъра и колегите му. Манолете е влюбен в смъртта, а тя в живота. Лупе ще покаже на матадора как да обича живота и по същия начин да се страхува от смъртта.

За голямата награда „Златна Афродита" освен „Манолете" ще се борят: „Дни на страстта" (Унгария), „Покривите на Париж" (Франция), „Стъпки в пясъка" (България), „Сватба в Бесарабия" (Румъния), „Завръщане към живота" (Франция), „Лисички" (Словакия, Чехия, Ирландия), „Питай сърцето" (Турция), „Светлинка в мъглата" (Иран), „Рябинов валс" (Русия), „Писма до отец Якоб" (Финландия) и „Бившите" (Италия, Франция).