Филм на Скорсезе атакува Оскарите с 11 номинации
Филм на Скорсезе атакува Оскарите с 11 номинации / снимки: Reuters

3D филмът на Мартин Скорсезе "Хюго" получи най-много номинации за наградите Оскар - 11. Американската киноакадемия обяви този следобед между кого ще е борбата за най-престижните отличия в света на киното. Сред категориите, в които "Хюго" ще се състезава, са тези за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, операторско майсторство, сценография, костюми, монтаж, визуални ефекти.

С 10 номинации е френският черно-бял ням филм "Артистът", който е един от най-награждаваните в последните месеци. С по шест останаха "Боен кон" на Стивън Спилбърг и "Кешбол" с Брад Пит. Списъкът с фаворитите беше представен от президента на Академията Том Шерак и актрисата Дженифър Лорънс.

"Хюго" е първият 3D филм, който Мартин Скорсезе прави в кариерата си. В основата му стои роман на Брайън Селзник. Главният герой е 12-годишно момче-сирак, което живее на ж.п. гара в Париж. Българската премиера на "Хюго" ще е чак през април. Доста по-рано у нас ще дойде "Артистът", който за мнозина е едно от най-значимите събития в киното през последните години. Откакто в него има звук и цвят никой не беше правил подобен 100-минутен черно-бял ням филм. Заради поетия риск режисьорът му Мишел Азанависюс получи номинация за Оскар. За да го спечели той ще трябва да пребори Александър Пейн, Мартин Скорсезе, Уди Алън и Терънс Малик.

Филм на Скорсезе атакува Оскарите с 11 номинации
netinfo


Останалите девет номинации за лентата "Артистът" са в следните категории: най-добър филм, оригинален сценарий, главна мъжка роля, поддържаща женска роля, операторско майсторство, костюми, монтаж, сценография и музика.

Мерил Стрийп за 17-и път влезе в битката за Оскарите. Този път за ролята си на Маргарет Тачър в "Желязната лейди". В категорията главна женска роля присъстват още имената на Глен Клоуз за ролята на мъж в "Албърт Нобс", Вайола Дейвис за "Южнячки", Руни Мара за "Мъжете, които мразеха жените" и Мишел Уилямс за "Моята седмица с Мерилин", където тя играе Мерилин Монро.

Филм на Скорсезе атакува Оскарите с 11 номинации
netinfo

При мъжете състезанието ще е между Джордж Клуни за "Потомците", Жан Дюжарден за "Артистът", Гари Олдман за "Дама, поп, асо, шпионин", Брад Пит за "Кешбол" и мексиканския актьор Деймиън Бишир за филма "По-добър живот".

Девет са заглавията, между които ще бъде избран най-добрият филм - "Боен кон", "Артистът", "Кешбол", "Потомците", "Дървото на живота", "Полунощ в Париж", "Южнячки", "Хюго" и "Ужасно силно и адски близо".

И още от номинациите:

Поддържаща женска роля
Беренис Бежо за "Артистът"
Джесика Частейн за "Южнячки"
Мелиса Маккарти за "Шаферки"
Джанет Мактиир за "Албърт Нобс"
Октавия Спенсър за "Южнячки"

Поддържаща мъжка роля
Кенет Брана за "Моята седмица с Мерилин"
Джона Хил за "Кешбол"
Ник Нолти за "Войн"
Кристофър Плъмър за "Новаци"
Макс фон Сюдов за "Ужасно силно и адски близо"

Филм на Скорсезе атакува Оскарите с 11 номинации
netinfo


В списъка на Американската киноакадемия не попадна актьорът Леонардо Ди Каприо. Мнозина очакваха той да получи номинация за главна мъжка роля за участието си във филма на Клинт Истууд "J Edgar", където играе Джон Едгар Хувър - създателят на ФБР. Извън състезанието остана и Райън Гослинг, който миналата година направи силна роля в "Drive: Живот на скорост". В Туитър отсъствието му от списъка на Академията предизвика най-голямо учудване. Вън от играта е и Стивън Спилбърг, който не беше номиниран за най-добър режисьор за филма си "Боен кон".

Най-престижните награди в света на киното ще бъдат раздадени на 26 февруари в "Кодак Тийтър" в Лос Анджелис. Водещ на церемонията, за девети път, ще е актьорът Били Кристъл.