/ Istock
Есемесите са в упадък тридесет години след появата си, съобщи АФП. Услуги като WhatsApp, Messenger или Telegram предлагат общуване онлайн. Цифровото пространство изглежда в упадък.

Първият есемес в историята, изпратен на 3 декември 1992 г. от оператора „Водафон“, е с колекционерска стойност и беше продаден под формата на незаменим токен на търг през 2021 г. от аукционната къща „Агют“ във Франция. Есемесът, който гласи „Весела Коледа“, е получен от Ричард Джарвис, сътрудник на „Водафон“. Изпращането става през компютър.

„Това е технология с европейски произход“, каза пред АФП Марк-Антоан Дюпюи, син на френския инженер Филип Дюпюи, признат за един от откривателите на технологията на джиесемите. Мобилната 2G мрежа позволява изпращането на есемеси в края на 90-те години. Ограничението е до 160 знака и принуждава потребителите да използват различни начини за съкращения и усмивки. Днес есемесите са без ограничения и позволяват снимки, видеа и други мултимедийни съобщения. Навремето есемесът във Франция струва един франк.

Есемесите са много популярни до 2010 г. Днес те се използват в държави, където населението разполага с мобилни телефони, но достъпът до интернет не е масов. Държавата с най-многобройно население в Африка – Нигерия, регистрира повече от 10 млрд. есемеса, изпратени през 2021 г.
Есемесът все още се използва за верификация и сигурност – например за достъп до компютър и банкови услуги, както и за получаване на доставка.
По време на КОВИД пандемията това беше начин за получаване на резултат от тест.            
 
БТА