Джинджифилът - това е истинска панацея, природен дар, с който се лекуват цял куп болести. Той е великолепна подправка и продукт, стабилизиращ имунната система. В XXI век преоткриваме екзотичния джинджифил, който е бил познат още преди 7000 години в Южна Азия.

Старите гърци и римляни са го използвали като подправка и лекарство. Индийците го възхвалявали като лечител на всички болести. С упадъка на Римската империя, търговията с подправки била овладяна от арабските племена и джинджифилът се превърнал в скъп продукт, като почти изчезва от европейската кухня през средните векове.

Във времената на великите географски открития търговските връзки между Европа и Азия стават по-бързи и ефективни В Европа джинджифилът е донесен през XIII век от великия изследовател Марко Поло.  Разпространява се в тропическите части на Америка и оттам в Ямайка. Островът става известен с най-качествения джинджифил.

Лъжица джиндижфил на ден - срещу грип и настинки

Джинджифилът има високо съдържание на калий, на манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус. Освен като подправка, джинджифиловият корен се използва и за лечение на много болести.

Смес от мед и джинджифил е тайната за здравето през зимата

Вижте как народният лечител Петър Димков лекува и предпазва от грип с джинджифил

Според него трябва да се вземат по три глави български чесън и лук, три супени лъжици настърган корен от джинджифил и толкова хрян, три люти чушлета и ябълков оцет.

Вижте още във видеото