Все още сте начинаещи в отглеждането на домашен любимец и не сте убедени точно какво животно е подходящо за вас. Започнете с дребни животинки, които не изискват по-малко грижи и време. Няколко такива домашни животни може да видите в канала "Zoo Box" във vbox7:

Морско свинче

Ако искате да се грижите за малко пухкаво създание, вземете си морското свинче. Можете да го пипате и да го гушкате, а то ще ви отвърне с добронамереност и приятелско отношение. За разлика от хамстерите, които понякога си позволяват да хапят, морското свинче е по-миролюбиво и не проявява подобни черти на характера.

За разлика от хамстерите, свинчето е дневно животно и ще можете да му се радвате когато сте будни през деня. Недостатък е, че изискват по-голяма клетка.

Обикновено тези животинки живеят от 4 до 6 години.

Морско свинче
iStock/Getty Images

Рибка Бета

Това е една от най-лесните за отглеждани рибки. Тя се чувства чудесно в по-тесни пространства, което произлиза от естествената и среда. Рибката ще бъде щастлива, ако има малко изкуствени корали или водорасли, където да се крие.

Рибката е много красива, привличайки внимание с прекрасните си мастилено сини, алено червени или сребристи нюанси.

Папагал

Дребна порода папагал със сигурност е добър избор за първи домашен любимец.  Папагалът ще се радва на контакта с вас и на вниманието, което ще получава. Малките папагалчета живеят по кратко от големите.

Продължителността на живота им е от 5 до 15 години. Ако пък изберете от едрите породи, трябва да знаете, че някои видове могат да живеят от 35 до цели 80 години. Предимството на малките папагалчета е, че се гледат по-лесно и не са толкова скъпи като големите. Папагалите не изискват особени грижи. Чистенето на клетките им става много лесно, достатъчно е да я почиствате веднъж в седмицата.

Червенобуза костенурка

Ако рибите ви се струват прекалено скучни домашни любимци, може да се спрете на червенобузите костенурки. Те несъмнено са едно от най-предпочитаните домашни любимци сред земноводните. Те са симпатични, мили и не правят почти никакви бели.

Преди да купите самата костенурка, трябва да се погрижите да ѝ осигурите най-подходящия дом или в случая терариум. Запомнете, че това животно е роден плувец и прекарва дълги часове във водата. Затова една значителна част от дома му трябва да е пълна с вода и суша на различни места.

костенурка
iStock/Getty Images

Хамелеон

Ако си падате по влечуги и все пак не искате да си вземете змия за вкъщи, може да се спрете на хамелеон.  Той бързо свиква на докосване от собственика, изваждане от терариума и дори разпознава, когато настъпи време за хранене. Те се социализират бързо. Това е изцяло насекомояден вид, менюто му включва: щурци, хлебарки, скакалци, брашнен червей и др. Размерите им достигат от носа до опашката на мъжки – до 40 см,  на женските са значително по-малки, като достигат до 30см.

Хамелеон
iStock/Getty Images