Цветен преглед на печата
Цветен преглед на печата / netinfo
Водещото заглавие на вестник „24 часа” – „Българин предложен за Нобел”. Името му е Иван Суванджиев и за отличието са го номинирали шестима лауреати на Нобелова награда за мир. Иван е музикант, художник. От 13 години работи срещу насилието чрез фондацията си „Пийсджем”. В утрешния брой на „24 часа” ще има и голямо интервю с българина, предложен за Нобелова награда.

„Арестуваха Митьо Крика, набил хора след катастрофа” – другата основна тема за „24 часа”. От публикацията става ясно, че вчера Митьо Крика е претърпял лека катастрофа в столичния квартал „Лозенец”. Кола, в която пътувало семейство, го засякла, той се ядосал, скочил от своя автомобил и започнал да удря с голи ръце по другия. И не само това – след като потрошил колата тръгнал да бие и хората в нея. Крика е задържан за 24 часа в Четвърто РПУ, ще бъде обвинен за едро хулиганство и увреждане на чуждо имущество. Ще бъде съден по бързото производство, ако бъде признат за виновен може да получи до пет години затвор.

9-та и 10-та страница във вестника са запазени за анализ на тема: „Как се обличат лидерите на тройната коалиция”. Стила им коментира модният специалист Любомир Стойков. Според него общото между Станишев, Сакскобургготски и Доган е, че са умерени, семпли и като цяло балансирани в избора на костюми и ризи, якета и пуловери, вратовръзки и обувки.

Един акцент и от спортните страници – „Лесбийка” вече не е мръсна дума в спорта”. Статията е посветена на най-известните лесбийки в света на спорта.

Вестник „Труд” информира на 2-ра и 3-та страница за това, че в столичния зоопарк ще има пингвини. В момента се разглеждат различни проекти за оформяне на специално място, където да живеят пингвините. То трябва да е по на север, но да има и слънце, тъй като животните се нуждаели от него. Вече се водят преговори с управите на зоологически градини в Германия, Чехия и Холандия за преотстъпване на пингвини. Все още не е ясно кога те ще се появят в столичния зоопарк.

От страницата със световни новини – една, свързана с руския президент Владимир Путин. Заглавието й е: „14 евро за 3 минути с виртуалния Путин”. В луксозен ресторант в предградие на Санкт Петербург е изграден виртуален кабинет на президента. Посетителите в него могат да го видят как чете книга или се разхожда замислен. Образът на Путин е холограмен и постигнат с помощта на сложна система от огледала. Кабинетът е малък и затова в него не могат да влизат повече от пет души. За три минути вътре всеки брои по 500 рубли или 14 евро.

Вестник „Стандарт” предлага голяма разработка за джипа „Хамър”. През последната седмица той стана изключително популярен, тъй като Максим Ставийски причини катастрофата по пътя Приморско – Созопол именно с такъв джип. „Танк във фрак вози звездите”, е заглавието на статията. На 9-та страница пише още: „Хамърът приляга и на петролни магнати и на лоши момчета. Хамърът е мощен и точно заради това е опасен”. Каква е историята на луксозния джип, първоначално използван само за нуждите на американската армия, можете да прочетете в „Стандарт”.