Червеното вино съдържа съставки, които имали възпиращ стареенето.
Това доказали специалисти от Харвардския университет, твърди MedikForum.
Серията от проучвания с лабораторни мишки, извършени под ръководството на проф. Синклеър, доказали, че ресвератролът във виното влияе върху клетките на организма.
„Няма съмнение, че той може да задейства клетъчни функции, които правят организма по-устойчив спрямо процеса на стареене", смятат учените от престижния университет в град Кеймбридж, щата Масачузетс.
Вярно, нивото на ресвератрола в червеното вино не е висок. В един литър се съдържат 2-12.6 милиграма ресвератрол, докато подмладяващия ефект настъпва, когато съставката е най-малко 250 милиграма, уточнява БГНЕС.
Но специалистите търсят технологии, които ще спомогнат да получат от виното такова количество ресвератрол, което ще "програмира" дълголетието на човешкия организъм, без да се консумира виното в големи количества.