/ Gulliver/Getty Images
Прототипът на световноизвестната британска червена телефонна кабина получи статут на специално защитен архитектурен обект във Великобритания. Това съобщи Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на страната.

Gulliver/Getty Images

„Червената телефонна кабина е общоизвестна визитна картичка на Великобритания и се радвам, че съхраняваме първата такава“, заяви министърът на културата Хелън Уейтли.



Според министерството историческа телефонна кабина, разположена в западната част на Централен Лондон, Уест Енд, е посочена като „особено важно съоръжение с висок интерес“. Сградите и конструкциите, включени в списъка на най-важните архитектурни обекти, не могат да бъдат съборени или модифицирани без одобрението на местните или държавните органи.

Gulliver/Getty Images

„В свят, в който цифровите технологии играят все по-важна роля, е много важно да се поддържат съоръжения като „Киоск K2“, които имат специално място в националната история на индустриалното развитие“, добави Уейтли.



Проектът на кабината, наречен „Киоск K2“, е разработен от британския архитект Джайлс Скот през 1924 г. Оттогава прототипът на една от най-разпознаваемите забележителности на кралството се превърна в еталон и придоби популярност в цялата страна.

Gulliver/Getty Images

От момента, в който първият култов дизайн на червената кабина е създаден, до 1936 г., когато той е заменен от нов модел с незначителни промени („Киоск K6“), в столицата и околностите й са монтирани около 1700 копия на историческата телефонна кабина.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС