България не успя да се класира за финала на Евровизия
България не успя да се класира за финала на Евровизия / снимка: eurovision.tv

България не успя да се класира за финала на международния конкурс „Евровизия”. Нашата песен „DJ, take me away” на Deep Zone, Балтазар и Йоана не събра достатъчно гласове по време на втория полуфинал на конкурса, който беше късно снощи в Белград. Украйна, Албания, Дания, Швеция, Турция, Португалия са сред държавите, които зрителския вот изпрати на финала на „Евровизия”.

До последно мнозина предричаха, че България ще влезе в първата 10-ка. Вместо „DJ, take me away” обаче в нея попаднаха песни като тези на Албания и Латвия, които до снощи не се смятаха за успешни. Въпреки това нашите представители на „Евровизия” признават, че не се чувстват изгубили.

Балтазар: Европа направи един, поне според нас, доста странен избор. Парчета, които въобще не бяха фаворити, се класираха и обратното. Какво не ни достигна не мога да кажа точно. Знам, че ние дадохме всичко от себе си. Може би „Евровизия” не е типът конкурс за тази песен, което още от началото си го знаехме.

Дидо: Ако повече млади хора бяха гласували и въобще бяха пред телевизорите си да гледат, щяхме да имаме по-голям шанс. Всички видяха, залата скандираше накрая: България, България!.

Макар и да не стигна до финала на „Евровизия” България попадна в няколко други класации. „DJ, take me away” беше официално обявена за най-модерната песен на международния конкурс. Тя остава в историята му и като песента с най-дълго интро – почти минута. Йоана попадна сред трите най-красиви участнички на конкурса.

Балтазар: Тези три минути на тази сцена ще оставят един траен отпечатък в съзнанието ми, един страхотен спомен. В крайна сметка дали печелиш или не, въпреки, че е по-добре да си победител, не е най-важното на света.

Утре е финалът на „Евровизия”. 25 държави ще участват на него. В събота вечер за първи път зрителите ще чуят песните на Великобритания, Франция, Испания, Германия и Сърбия.

Не всичко за България на „Евровизия" е загубено обаче. На финала на конкурса може да се каже, че имаме двама представители. Първият - Люси Дяковска от „No angels", те се състезават за Германия. Филип Киркоров също косвено ще участва на този финал, с песен, която той е написал и продуцирал – това е песента на Украйна на Ани Лорак – „Shady lady".

10-те избрани държави от втория полуфинал са: Украйна, Хърватия, Албания, Исландия, Грузия, Дания, Швеция, Латвия, Турция, Португалия.

10-те избрани държави от първия полуфинал: Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина, Финландия, Русия, Израел, Азербайджан, Армения, Полша, Норвегия.

Часове след края на втория полуфинал на „Евровизия", в международния пресцентър в Белград могат да се чуят всякакви коментари на тема: класиралите се снощи за финала песни. Дали на някои от тях им е там мястото, дали пък други отпаднаха незаслужено от борбата.

 

Повечето колеги журналисти са категорични в това, че шоуто, което Deep Zone, Балтазар и Йоана направиха на сцената на „Белград Арена" е било наистина впечатляващо и едно от най-добрите - брейкърът Пепи, роклята на Йоана, прословутите диджейски скреч китари на Дидо. Тоест - всеобщото мнение е, че освен за слушане е имало и какво да се гледа. В интерес на истината има и не толкова приятни коментари за представянето на България. Колеги от други държави, които са в Белград, още от началото на „Евровизия" казват, че в предните дни на репетициите нашите са се представяли много по-добре, отколкото на полуфинала. Коментира се също и това дали Йоана снощи е била в най-добрата си форма, някои смятат, че на места не е пяла много чисто. Но, въпреки тези забележки „DJ, take me away" си е хит в Белград.

 

Какво хубаво ни се случи на „Евровизия"?

 

На първо място – видяха ни повече от 300 милиона души по цялия свят. Според първоначалните цифри толкова са били зрителите на втория полуфинал на „Евровизия". Гледаемостта снощи е била много по-добра от тази на първия полуфинал на 20 май – него са го гледали около 205 милиона зрители по целия свят. Очаква се цифрата за финала да бъде поне двойна.

 

Йоана беше избрана за една от трите най-красиви изпълнителки на „Евровизия". Това й даде привилегията да направи специална фотосесия с българското знаме, да позира на фотографа Зоран Илич. Снимките вече са се появили в един сръбски вестник. Дарик научи, че някои от тези фотоси са откупени и от български вестници, така че може би ще ги видим и в България.

 

Късно снощи стана ясно също така, че роклята на Йоана, която беше направена от Виргиния Здравкова, е определена за една от най-атрактивните на конкурса. И това е съвсем логично като се има предвид, че много от другите дами-участнички бяха избрали предимно къси, сребристи рокли.

 

И в още класации влязохме. Песента ни беше определена за най-модерната на „Евровизия". Държим и един рекорд в 53-годишната история на конкурса – за най-дълго интро на песен. Около минута минава, докато Йоана запее „DJ, take me away".

 

Интервю с нашите представители на "Евровизия" четете на Zar.bg

 

Интервюто можете да чуете и в прикачения звуков файл