/ iStock/Getty Images
Думите са на един от героите от документалната лента, посветена на семейството
Дългоочакваният „И тихо се разтвори Любовта“ събра стотици зрители в YouTube за броени часове. Лентата проследява брачните вълнения на няколко герои, като режисьорите вземат нестандартното решение участниците да се снимат сами, а проектът се реализира изцяло дистанционно. Любопитното е, че това се случва месеци преди това да стане практика във времето на пандемията.

Филмът изобилства от мисли и живи истории за брака:

„Бракът свършва, когато двама души се излъжат повече от веднъж“, категоричен е един от участниците в началото на филма. „Когато си търсех съпруга, избирах тя да бъде хладнокръвна, чаровна, с присъствие“, споделя Димитър, който е учител по история в София. През смях той разказва и за това как неговата баба избрала за съпруг дядо му: „Тя видяла, че той, като си отворил куфара, вътре всичко е било подредено. И си казала – такъв мъж в живота не може да сгреши.“

„Аз съм против инфантилните бракове: една-две връзки имахме, видяхме се в някаква социална позиция и – хоп, оженваме се. И много скоро след това разбираме, че това е било просто една авантюра. Една игра“, обяснява професорът по философия от Софийския университет Калин Янакиев, чиято идея е в центъра на поредицата.

Това е четвъртият филм от поредицата, разглеждаща философски теми като тези за чудото и вярата - „Чудо голямо“ (2012), апокалипсисът и смъртта – „17 мига до Края на света“ (2013), пътешестването във видимото и невидимото – миналогодишният „Пясък в чекмедже“, който бе сниман и реализиран сред имигрантската ни общност в Кент, Великобритания.

Забележителният проект се реализира от десет години изцяло на доброволчески начала и без търсене на печалба от група приятели телевизионери и кинаджии, като сред участниците в четирите им творби досега са големи имена като проф. Калин Янакиев, актьорите Йосиф Сърчаджиев, Велизар Бинев и други.

От 2012 година до сега филмите от философската поредица имат над 25 хиляди гледания в YouTube, с което надминават и най-смелите очаквания на създателите си.
Създателите на „И тихо се разтвори Любовта“ гарантират 45 вълнуващи минути пред екрана. Премиерата му беше преди броени часове на международния фестивал на документалното кино Sofia Biting Docs в София и вече може да бъде гледан и онлайн в YouTube, където зрителят ще намери и останалите три интригуващи творби от поредицата.