Бионсе си тръгна с най-много статуетки от наградите „Грами
Бионсе си тръгна с най-много статуетки от наградите „Грами / cнимки: Reuters

Бионсе, която беше номинирана в десет категории, взе най-много награди "Грами" на церемонията в "Стейпълс център" в Лос Анджелис - общо пет, включително за песен на годината за "Single Ladies". Single Ladies беше определена за песен на годината и най-добра R'n'B песен.

Бионсе спечели също в категориите най-добър съвременен R'n'Bа лбум, най-добър женски вокал за Single Ladies и най-добро традиционно R'n'B изпълнение за At Last, което тя изпя при встъпването в длъжност на американския президент Барак Обама.

Рок групата "Кингс ъв Леон" спечели за запис на годината за песента "Use Somebody". Хитът им се пребори с "Halo" на Бионсе, "I Gotta Feeling" на "Блек айд пийс", "Poker Face" на Лейди Гага и "You Belong With Me" на Суифт.

20-годишната кънтри звезда Тейлър Суифт получи статуетката за албум на годината. Наградата й е напълно заслужена след като "Fearless" беше най-продаваният албум за 2009 г., коментираха експерти. Суифт победи Бионсе, "Блек айд пийс", Лейди Гага и "Дейв Матюс бенд", които бяха основните й съперници в престижната категория. Кънтри певицата беше номинирана в общо осем категории и спечели в четири от тях.

Отличието за най-добър нов изпълнител беше присъдено на кънтри групата "Зак Браун бенд".

Бионсе си тръгна с наймного статуетки от наградите Грами"
netinfo

Рок-легендите от AC/DC също триумфираха в "Стейпълс център" и спечелиха първата награда "Грами" в кариерата си. Бандата спечели награда за най-добро рок изпълнение за песента им "War Machine". Наградата беше връчена по време на церемония, която не се излъчва по телевизията, където 100 от общо 109 категории бяха обявени преди главното предаване по телевизията.

Предаваната по телевизията церемония по връчването на отличията на Националната академия по звукозапис на САЩ започна с изпълнението на Лейди Гага Poker Face, което спечели в категорията най-добър денс запис, а албумът й The Fame беше определен за най-добър електронен/денс албум.