Алкохолизмът убива голяма част от руснаците, сочи проучване
Алкохолизмът убива голяма част от руснаците, сочи проучване / netinfo

Половината от смъртните случаи сред мъжете в трудоспособна възраст в Русия се дължат на алкохолизъм, включително консумацията на афтършейвове и почистващи препарати, показва проучване, публикувано в британския медицински журнал "Лансет", предаде ДПА.

Консумираните продукти, които включват още билкови тинктури, продавани в аптеките, са широко достъпни и евтини, а съдържанието на алкохол в тях е до 97 процента. Установено е, че те съдържат много малко токсини, но са смъртоносни заради високото съдържание на алкохол.

Средната продължителност на живота на мъжете в Русия е изключително ниска - 59 г., докато при жените тя е 72 г., отбелязва изследването.

Предишни проучвания показаха, че консумацията на алкохол в Русия, където са популярни напитки като водката, е много висока.

Но екип от специалисти от Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина е изследвал данни за пиенето на метилов алкохол. Проучени са 1750 смъртни случаи сред мъже на възраст между 25 и 54 години в периода 2003-2005 г. в Ижевск, типичен руски град в планината Урал. Установено е, че рисковият алкохолизъм, т.е. консумацията на обикновени напитки като бира или вино и пиенето на метилов алкохол, е причина за 43 на сто от смъртните случаи.