70% от гинеколозите в Италия отказват да извършват аборти
70% от гинеколозите в Италия отказват да извършват аборти / netinfo

Процентът на гинеколозите в Италия, които отказват да извършват аборти, достигна 70%, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. В някои области на страната този процент дори се е удвоил под влиянието на църквата, но преди всичко поради липса на разбиране за подобен род операции.

В повечето случаи няма етнически или идеологически причини за решението на лекарите да не извършват аборти, съобщи д-р Клаудио Джиорландино.

Абортите в Италия бяха узаконени през 1978 г., но законът позволява на лекарите да отказват да извършват аборти. По данни на Министерството на здравеопазването в болниците, където се правят аборти, 69,2% от гинеколозите отказват да извършват подобна операция, докато през 2003 г. те бяха 58,7%. Църквата изрази задоволство от увеличаването на броя на лекарите, които отказват да извършват аборти.

Колегите ми, които не извършват аборти, не говорят за етика, подчерта д-р Силвио Виале, който ръководи движението за защита правото на аборт. Ясно е, че извършването на аборт е много тежко, зле платено и се гледа с лошо око от колегите, защото когато лекарите се занимават с бременността те се опитват да спасят живота, а не да го прекъснат, заяви д-р Джиорландио. Според него в някои градове не е възможно да се извършва аборт, защото всички болници принадлежат на религиозни структури. Ето защо жените прибягват до нелегални аборти, а гинеколозите ги извършват скришом, каза още той.