машина човек
машина човек / ThinkStock/Getty Images
Колкото и да се говори за изкуствения интелект и съвременните технологии човешкото тяло си остава най-невероятната система в целия свят, пише сайтът BrightSide.

Вижте 7 изненадващи неща за човешкото тяло:

1. Количество мегапиксели

Oт научна гледна точка сравнение между око и цифров фотоапарат не е много правилно, но ако игнорирате това, ще стане ясно, че очите ни виждат света с цели 126 мегапиксела, докато камерите на повечето модерни телефони стигат само до 12.

машина човек
ThinkStock/Getty Images


Прочетете още: Любопитни факти за ДНК (ВИДЕО)

2. „Записано“ видео за една секунда

Секунда на движение от нашето зрение е равна на бизо 21 GB, докато секунда от видео на iPhone 7 само 375 MB.

Изследователи коригираха за първи път дефектни гени при човешки ембриони

3. Обем на информация на планетата vs Обем на информация на човешкото тяло

Според изследване до 2020 г. обемът на съхраняваната информация в света ще достигне 40 зетабайта, докато човешкото тяло вече съдържа информация за 60 зетабайта (1 зетабайт = 1024 ексабайта = 1 180 591 620 717 411 303 424 байта)

4. Aplle iOS vs Генетичен код

Въпреки това цялата човешка генетична информация, заема само 1,5 GB памет, колкото операционната система iOS 10.

човешко тяло
ThinkStock/Getty Images

5. Скорост

В мозъка стават около 100 хиляди химични реакции в секунда, което означава, че скоростта му е еквивалентна на скоростта на Шанхай Маглев – един от най-високоскоростните влакове в света, който може да се движи със скорост от 430 километра в час.

Всички европейци носят синя кръв, твърди генетик

6. Използваме повече от 10% от мозъка си

Един добре познат мит гласи, че хората използват само десет на сто от мозъците си. На практика това не е вярно. Хората използват повече от 10% от капацитета на мозъка си. Това може да бъде сравнено като слушането на радио – слушаме само една радиостанция, въпреки че имаме десетки на разположение.

7. При повреда

Мозъкът и човешкото тяло като цяло имат огромна компенсаторна способност и може да работи дори и в случай на сериозна повреда. С това не може да се похвали нито една машина. И естествено като се повредят, трябва хората да ги оправят.
Bright Side